Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Så bra var premiären av Hjulet med Petra Mede

Så bra var premiären av Hjulet med Petra Mede

David Forssell | Nyhet
13 april 2022
David Forssell | Nyhet
13 april 2022

En blandning av Nobelföreläsning och Gröna Lund

Petra Mede sätter med komisk tajmning äntligen igång det nya programmet Hjulet. Med kändisar till hjälp kommer deltagaren sedan att ställas inför tuffa frågor.

Vi tittare har genom åren kunnat förkovra oss i diverse frågesportsprogram, där personer från allmänheten haft chans att vinna en ansenlig summa pengar. Det mest kända exemplet torde vara långköraren PostkodmiljonärenTV4. Nu har samma kanal gett sig i kast med ännu ett program i samma snitt, nämligen Hjulet, lett av ingen mindre än Petra Mede

Expertpanel bestående av kända ansikten

I Hjulets premiäravsnitt får vi träffa deltagarna Arta från Västerås, Rand från Stockholm och Eric från Båstad. Dessa kommer slumpvis att väljas ut att åka upp till Petra Medes scen och svara på hennes frågor. Till sin hjälp har deltagarna ett gäng experter, som i det första avsnittet utgörs av Maria Wetterstrand, Andreas Lundstedt, Alexandra Pascalidou, Markus Aujalay, Sanna Lundell och Rennie Mirro. Frågorna som ställs är grundade utifrån kategorin som kändisarna säger sig vara experter på: till exempel politik i Maria Wetterstrand fall eller disco för Andreas Lundstedt. Själv beskriver Petra Mede programmet som "blandningen mellan en Nobelfröreläsning och Gröna Lund."

Så funkar reglerna i Hjulet

Den första personen som får chansen att visa sina faktakunskaper blir Arta, en skämtsamt ingenjör från Västerås. Här får tittarna samtidigt mer information om själva tävlingsmomentet. Först väljer deltagaren en av kändisarnas kategorier, till exempel grekisk mytologi, därefter blir stolen guldfärgad för den kändis som är expert i området, och sedan får deltagaren blockera en av kändisarna som de tror inte har bra koll på det valda ämnet. 

Hjulet (scenen) börjar snurra och en pil visas på scenen. Den kändis som pilen hamnar på är den som får hjälpa deltagaren. Första frågan är värd 20 000, men om pilen hamnar på experten i ämnet dubbleras värdet till 40 000. Hamnar pilen på den blockerade kändisen måste deltagaren genast åker ner till de andra tävlande igen, och en ny slumpvis uttagning drar igång.

Petra Mede öser ur sig information

I början av avnsittet är det mycket information som betas av, vilket gör att tittaren kan behöva backa bandet för att komma ihåg reglerna. Detta lär dock överkommas ju längre in i säsongen programmet går. Lägg där till att vi har en paus en gång i kvarten, så chans att pausa och andas ut finns. 

Programmet rullar alltjämt på samtidigt som en energifylld och vass i tungan Petra Mede tar oss och deltagarna vidare. Arta, Rand och Eric avlöser varandra med att svara på frågor, medan kändisarna får chansen att visa vilka experter de är - eller inte är. 

Final

När alla ämnen avhandlats är den deltagare som svarat rätt på det sista ämnet den som tar sig till avsnittets final. Här får vi reda på hur kändisarna svarat på kvällens frågor, och utifrån det rankas de från bäst till sämst. Tre av dessa kommer utifrån detta resultat följa med deltagaren som hjälp in i finalen.

Finalen är deltagarnas sista chans att påverka den summa pengar de går hem med. Väljer de den kändis som haft flest rätt under kvällen halveras beloppet, väljer de den som varit halvbra ändras inte summan, och väljer de den som svarat sämst har de chansen att dubblera vinsten. Ett fel svar innebär att den tävlande får gå hem tomhänt. 

Helhetsintryck

Mitt helhetsintryck av Hjulets premiär är att Petra Mede är programmets starkast lysande stjärna. Hennes brinnande engagemang och rappa repliker gör att jag vill fortsätta titta vidare. Det finns även stor underhållning i att se hur någon av experterna svarar totalt fel inom sitt eget område. 

De deltagare som får mest tid uppe på scenen är de som jag som tittare kommer närmre. Vid nästa program är det nya deltagare som gäller. Här skiljer sig programmet från till exempel Postkodmiljonären, där den tävlande kan vara med i upp till tre program, beroende på hur bra den är svara.

Hjulet sänds varje onsdagar kl. 20:00 på TV4 och TV4 PlayEtt program att håll ögonen på – med risk för att man blir lite yr av allt snurrande!

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL