Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Låt Astrid Lindgrens filmskatt vara

RYSSLAND: Astrid Lindgren & Ingmar Bergman är nazister

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
03 maj 2022
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
03 maj 2022

Sprider budskap online och på busshållplatser

I Ryssland pekas nu de svenska ikonerna Astrid Lindgren och Ingmar Bergman ut som nazister i en omfattande propagandakampanj. "Vi är emot nazister, men det är inte de".

På sociala medier sprids det nu rysk propaganda som bland annat målar upp de svenska ikonerna Astrid Lindgren och Ingmar Bergman som nazister. En annan berömda svensk som pekas ut är Ingmar Kamprad.

Propagandakampanjerna pryder även ryska busskurer i bland annat Moskva, där bilder på de tre personerna syns med tillhörande texter samt rubriken "Vi är emot nazister, men det är inte de".

Ingmar Bergman, Astrid Lindgren och Ingmar Kamprad pekas ut

I reklamkampanjen lyfts olika citat fram från de världsberömda kändisarna. Exempelvis finns det ett citat från Astrid Lindgrens dagbok i vilken hon under andra världskriget skrev att hon var mer rädd för den Sovjetiske ledaren Stalin än Hitler:

"Jag tror hellre jag säger Heil Hitler i hela mitt liv än får ryssarna över oss".

Enligt Aftonbladet skriver kampanjmakarna också att Ingmar Bergman älskade Hitler så mycket att han hade en bild på den tyske diktatorn över sängen. Likaså att IKEA-grundaren Ingmar Kamprad ska ha sagt i sina memoarer att han var nazist och beundrade Hitler.

UD känner till kampanjen

Enligt Aftonbladet har affischerna synts utanför Sveriges ambassad i Moskva. ”Vi är medvetna om affischerna. Vi har inte för avsikt att gå in i en offentlig polemik med den ryska organisationen ”Vår seger” som uppges ligga bakom affischerna. I Ryssland använder man sig återkommande av beskyllningar om ”nazism” mot länder och individer som riktar befogad kritik mot Rysslands agerande”, skriver UD i ett mejl till Aftonbladet.

Kan handla om NATO-frågan

Anledningen till att Ryssland har börjat peka ut Sverige som nazister, kan vara en motreaktion på att det just nu pågår vida diskussioner om vi ska gå med i NATO eller inte.

Det är inget nytt från Rysslands sida att anklaga ett land för att hysa nazistiska sympatier. Sådan propaganda har länge riktats mot Ukraina för att rättfärdiga det pågående kriget.

Var Ingmar Bergman Nazist?

Det korta svaret är givetvis nej, men under åren har anklagelsen kommit upp vid jämna mellanrum. Detta då filmregissören öppet skrivit i sina biografier och talat om sin tidiga fascination för den tyske diktatorn.

Under Ingmar Bergmans (född 1918) ungdom var det långt ifrån ovanligt att man såg på Hitler helt annorlunda än mot vad vi gör i dag. Hans politiska framgångar och effektiva återuppbyggnad av det raserade Tyskland prisades av världsledare världen över. Under 30-talet började kritiska röster höjas och när kriget sedan bröt ut, blev det tydligt vad österrikaren i själva verket stod för.

Bergman var under krigstiden mycket kritisk mot Hitler. Han satte upp pjäser emot diktatorn och under resten av sitt liv beskrev han sig som en hängiven socialdemokrat. En av hans främsta parhästar, Erland Josephson, hade också judiskt påbrå.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL