Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Ruben Östlunds Triangle of Sadness visas i dag på Cannes

Ruben Östlunds Triangle of Sadness visas i dag på Cannes

Linda Forssén | Nyhet
21 maj 2022
Linda Forssén | Nyhet
21 maj 2022

"I slutändan är det en satir och mörk komedi som ska få oss att tänka"

Filmen Triangle of Sadness har i dag premiär på Cannes-filmfestival. En film som enligt Ruben Östlund är en underhållande och provocerande bergochdalbana för vuxna.

Ruben Östlund är just nu på Cannes filmfestival där hans film Triangle of Sadness ska visas upp. Filmen handlar om de unga modellerna Carl (Harris Dickinson) och Yaya (Charlbi Dean) som blir inbjudna ombord på en lyxbåt tillsammans med en grupp ruggigt rika personer, samt en marxistisk kapten (Woody Harrelson). Efter en stormig kväll blir de strandsatta på en öde ö där den sociala hierarkin vänder när en filippinsk hushållerska visar sig vara enda som vet hur man fiskar.

I en intervju med Nordisk Film & TV Fond diskuterar Östlund sin berättarstil som ofta kombinerar underhållning med provokation. Han använder sig av psykologi och beteendemässiga sammanhang för att närma sig sina karaktärer, och tittar på hur människan beter sig på ett visst sätt på grund av det materialistiska samhället vi lever i. Triangle of Sadness handlar om hur ett beteende grundar sig i den position vi har i hierarkin – från ett både socialt och ekonomiskt perspektiv. Han berättar att han vill att folket ska se filmen, gå på middag efteråt och diskutera den:

– Om man lyckas att göra filmen oförglömlig, då är det magi. Jag älskar det.

Foto: Plattform Produktion. Triangle of Sadness.
 "Triangle of Sadness". Foto: Plattform Produktion.

Om att få arbeta med Woody Harrelson

I Triangle of Sadness ser vi ingen mindre än Woody Harrelson som är känd för otaliga storfilmer, däribland Hunger Games-filmerna och Solo: A Star Wars Story. I samma intervju berättar Ruben Östlund att det var nervöst då Harrelson är en äldre ”alpha male” som längre verkat i filmindustrin. Han förklarar vidare att det var viktigt för honom att de hade en öppen dialog då Harrelson kommer från det amerikanska systemet där skådisar ibland är större än regissörer.

Deras samarbete ihop verkade lyckat då Östlund trycker på att Harrelson genom ett fantastisk skådespeleri fick fram en alkoholiserad kapten som vill ha sin hämnd på människorna på lyxbåten. Vidare förklarar den svenska filmskaparen att hans bästa skildring av ett gruppbeteende gjordes med De ofrivilliga, som framställde fem olika situationer sett från fem olika perspektiv.

Det återstår att att se ifall han kommer att toppa sig själv med "Triangle of Sadness". Filmen har svensk biopremiär den 7 oktober.

Mer läsning:

 

 

NÄSTA ARTIKEL