Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Ruben Östlunds filmer från sämst till bäst

Ruben Östlunds filmer från sämst till bäst

Carl Hempel | Lista
29 maj 2017
Carl Hempel | Lista
29 maj 2017

Östlunds filmer – håller du med om ordningen?

I snart 14 år har den svenska regissören Ruben Östlund fått oss att känna obekvämlighet framför filmduken. Östlunds unika vision har uppmärksammats runt om hela världen och etablerat honom som en av Sveriges bästa regissörer. Nedanför har vi listat regissörens alla långfilmer från sämst till bäst.

5. Gitarrmongot (2004)

Ruben Östlunds filmer från sämst till bäst
Foto:Hinden, Länna Ateljéerna AB

Trots att Östlunds debutfilm inte håller samma klass som resterande, så är det ändå början på hans unika stil. Filmen bjuder på långa scener i helbild utan klipp, något som vi idag förknippar starkt med Östlund. Tyvärr har inte Gitarrmongot lika minnesvärda karaktärer eller scener som regissörens andra filmer.

4. Turist (2014)

Ruben Östlunds filmer från sämst till bäst
Foto: Plattform Produktion

Turist blev rättvist kritikerrosad och vann juryns pris på Cannes Filmfestival 2014.  Filmen handlar om en familj som åker till Alperna på skidsemester. Efter att pappan överger familjen då han tror att en lavin kommer sluka dem börjar både han själv och frun att ifrågasätta hans roll i familjen.

I Turist har Östlund gått över till ett litet mer traditionellt filmskapande.  Det bjuds än en gång på ett vackert foto, denna gång i skidortsmiljö. Skådespelarna är fantastiska, speciellt Johannes Bah Kunke som spelar den ostabila pappan. Troligtvis Östlunds roligaste film.

3. Play (2011)

Ruben Östlunds filmer från sämst till bäst
Foto: Plattform Produktion

Helt klart den mest kontroversiella filmen på listan. I Play följer vi en grupp pojkar som rånar några andra i samma ålder genom ett psykologiskt spel. En film som är fruktansvärt svår att ta sig igenom, där den enda scenen känns mer fantastik än den andra. Barnskådespelarna bidrar till stor del till detta mästerverk. Filmen har väckt stor debatt. Bland annat har den kritiserats för att vara racistisk. För mig handlar filmen om barn, hur elaka de kan vara mot varandra och hur osynliga de kan vara för vuxna.

2. The Square (2017)

Terry Notary i filmen "The Square"
Foto: Triart Film

Så fick då Östlund äntligen sin Guldpalm för bästa film. I den maffiga filmen The Square följer vi museichefen Christian som en dag blir rånad lagom till att museets nya utställning ska lanserats.

Handlingen är udda och bjuder på både skratt, spänning och total obekvämlighet för tittaren. I en scen får vi se hur en perfomance artist imiterar en apa samtidigt som han terroriserar människor på en finmiddag. En scen som jag troligtvis skulle ranka som Östlunds absolut bäst regisserade scen.

1. De ofrivilliga (2008)

Ruben Östlunds filmer från sämst till bäst
Foto: Svensk Filmindustri

De ofrivilliga blev Östlund genombrott både i Sverige och resten av världen. Filmen, som följer fem parallella historier, har lyckats fånga en del av Sverige på ett väldigt otillfredsställande sätt. De ofrivlliga är likt Play en riktigt tuff film att ta sig igenom, men på ett helt annat sätt. Det är egentligen små händelser i karaktärernas vardag som Östlund lyckas göra riktigt betydelsefulla. Alla historier känns lika viktiga och bidrar i slutändan till ett riktigt mästerverk.