Robert Pattinson om Twilight-författaren: Kvinnan är galen

Robert Pattinson om Twilight-författaren: "Kvinnan är galen"

Emil Oscar Rasmussen
19 april 2023 kl. 21:04

Skådespelarens obekväma relation till författaren

Robert Pattinson tog världen med storm när han spelade rollen som Edward Cullen i "Twilight"-filmerna. Men skådespelare hade inte en helt naturlig relation till källmaterialet och i samtal om böckerna kallade han till och med författaren Stephenie Meyer för "helt galen".

Det har annonserats rykten om att en Twilight-serie är i görningen, och likt den förväntas vara baserad på Stephenie Meyers bokserie, som också låg till grund för de framgångsrika Twilight-filmerna som producerades mellan 2008–2012.

I dem kunde vi se skådespelare som Robert Pattinson och Kristen Stewart blomma ut till att bli några av Hollywoods absolut största namn. Den förstnämnda av dem hade visserligen varit med i filmer som Harry Potter och Den flammande bägaren (2005), men det var med rollen som vampyren Edward Cullen i Twilight (2008) som han fick sitt storskaliga genombrott.

Sedan filmserien avrundades 2012 arbetade Robert Pattinson flitigt med att tvätta bort stämpeln som flickidol, och med roller i filmer som The Lighthouse (2019), Tenet (2020), The Devil All the Time (2020) och The Batman (2022) har han onekligen lyckats. I dag är han i mångas ögon en mångsidig och aktad skådespelare som långt ifrån enbart associeras med Twilight-arvet.

Robert Pattinson som en glittrande Edward Cullen. Foto: Lionsgate.

Robert Pattinson om Twilight-författaren Stephenie Meyer: "Kvinnan är galen"

Det var inte enbart efter Twilight-filmseriens slut som Robert Pattinson försökte distansera sig från Stephenie Meyers fantasyuniversum. Skådespelaren skapade under filmseriens gång rubriker vid otaliga tillfällen för att han kritiserade materialet. Vid ett tillfälle, i samband med att han marknadsförde den första filmen, gick han till och med så långt att han ifrågasatte Meyers mentala tillstånd.

I en intervju med E! från 2008 avslöjade Pattinson att han personligen hade svårt knyta an till och kände sig obekväm med hur nära författaren innehållet kändes.

– När jag läste den var jag övertygad om att Stephenie trodde att hon var Bella, säger Pattinson. Det var som om det var en bok som inte var menad att publiceras; som att läsa hennes, typ, sexuella fantasier.

Pattinson grundar sina ord på att Stephenie Meyer tidigare hade avslöjat att historien växte fram ur en dröm som hon hade.

– Jag var bara övertygad om att den här kvinnan är galen, hon är helt galen, och hon är förälskad i sin egen fiktiva skapelse, säger Pattinson om sina känslor när han läste boken.

Det ska sägas att Pattinson genom åren också har försvarat filmfranchisen, och ifrågasatt hur trendigt det var att ogilla Twilight, men så sent som 2020 upprepade han att han aldrig riktigt förstod sättet som folk resonerade till berättelsen.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL