Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Blade Runner 2049

Ridley Scotts ånger över Blade Runner och Alien: "skulle inte tagit det beslutet"

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
08 augusti 2023
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
08 augusti 2023

Regissören önskar han hade kunnat prioriterat annorlunda

Med "Blade Runner" skapade Ridley Scott en av de mest älskade sci-fi-filmerna någonsin. Först 35 år senare fick vi ta del av en prisad uppföljare, som han nu uttrycker viss ånger över.

Ridley Scott, 85, visar inga som helst tecken på att varva ner. Senare i år släpper den fyrfaldigt Oscarsnominerade regissören Napoleon med Joaquin Phoenix som den koleriske, franske kejsaren och regisserar TV-serien Sinking Spring. Dessutom spelar han in Gladiator 2 med Alexander Karim i en av rollerna.

Av alla de klassiker RIdley Scott har bjudit på under åren är kanske ändå Alien (1979) och Blade Runner (1982) fortfarande hans mest ikoniska. I en ny intervju med Empire berättar han om hur uppföljarna till dessa filmer skapade problem för honom långt senare, vilket i sin tur ledde till ett beslut han ångrar.

Blade Runner
Foto: Warner Bros.

Ridley Sotts ånger över Blade Runner och Alien: "skulle inte tagit det beslutet"

När det var dags för Blade Runner att få en uppföljare, 35 år efter premiären, så var det inte Ridley Scott själv som regisserade, utan Denis Villeneuve. Filmen fick ett starkt positivt mottagande och överraskade många skeptiker. Anledningen till att Scott inte själv höll i regityglarna berodde på att han istället valde att regissera Alien: Covenant, den senaste installationen i serien som kom att få ett ljummet mottagande.

– Jag skulle inte ha tagit det beslutet, säger regissören till Empire, men jag var tvungen. Jag skulle ha gjort Blade Runner 2.

Det var redan år 2014 som Ridley Scott valde att lämna över Blade Runner-stafettpinnen till Villeneuve, men han höll fortfarande ett vakande öga över produktionen i ämbete som producent. Nu gör han samma sak för Amazons Blade Runner 2099.

– Jag är en av producenterna. Den utspelas långt senare. För mig kretsar det kring idén om Aldous Huxleys Du sköna nya värld, sade regissören till Esquire och hänvisar till den klassiska, dystopiska romanen från 1932, som har fått ett nytt uppsving på senare år eftersom många tycker att den speglar vår samtid.

Vi får hoppas att Ridley Scott inte får ångra att han ännu en gång avstod från att regissera en Blade Runner-uppföljare.

NÄSTA ARTIKEL