Relationsexperter hissar och dissar romantiska filmer

Relationsexperter hissar och dissar romantiska filmer

Uppdaterad 02 juli 2021 kl. 10:07 | Publicerad 18 augusti 2017 kl. 18:08
ANNONS
ANNONS

Time Out London listar de bästa och sämsta romantiska filmerna - enligt relationsexperter

Johnny och Baby från filmen Dirty Dancing i scenen när de mimar och dansar till "Love is Strange" av Mickey & Silvia

Filmer som Dagboken, Dirty Dancing och Notting Hill tillhör mångas favoriter när det kommer till romantiska filmer. Några som absolut inte gillar dem är relationsexperter. Dagboken menade de visade upp den idealistiska kärleken, vilket kan göra att vi sätter upp för höga förhoppningar på förhållanden i verkliga livet. Alla är inte perfekta och så är därmed heller inte kärleken.

Klassikern från 1987, Dirty Dancing, fick kritik för filmens mest ikoniska replik: "Nobody puts Baby in the corner". Experterna frågade sig varför Johnny behövde säga det, varför inte Baby kunde säga det själv, varför Johnny alltid behövde stå upp för henne. De menade även att Johnny inte alltid kommer att kunna vara Babys "knight in shining armor" som alltid kommer till hennes räddning.

LÄS OCKSÅ: Filmerna som La La Land lånade och "stal" ifrån

Relationsexperterna rekommenderade heller inte att vänta runt i en bokaffär i väntan på "the one", som i brittiska Notting Hill. De menade att sannolikheten att träffa någon om man inte gör någon aktiv ansträngning är minimal.

Grease fick kritik eftersom Sandy ändrade sig för Danny, något som experterna menar att ingen ska behöva göra.

Det fanns däremot filmer experterna gillade, så som Bridget Jones dagbokLa La Land och kanske mest förvånande, Star Wars: Episod III - Mörkrets hämnd. Relationsexperterna som pratade med Time Out menade att dessa visade på verklighetstrogna relationer, med verkliga problem som bland annat visar på hur svårt det kan vara att kommunicera med sin partner eller att det inte alltid räcker att man älskar någon för att det ska fungera.

Personligen håller jag delvis med experterna i deras uttalanden. Noah (Ryan Gosling) i Dagboken är en väldigt unik karaktär som egentligen endast kan ses som romantisk med tanke på att Allie (Rachel McAdams) faktiskt gillar honom tillbaka, även om han inte vet det. Hade hon däremot inte varit intresserad av honom längre, utan verkligen gått vidare, och han byggt ett hus med sina bara händer till sitt ex som han inte kan komma över och som han dessutom skickat 365 brev till utan att få svar... Det hade inte sett bra ut. Lika mycket som det är ens dröm att den där speciella personen bara vill vara med en, så är det lika jobbigt om det inte är ens egen speciella person.

Bridget Jones sitter och firar sin födelsedag själv med en cupcake med ett ljus i.
Bridget Jones Dagbok

Jag är inte helt enig gällande Dirty Dancing. Baby försökte faktiskt prova sina vingar. Även om hon inte helt vågade visa detta för sina föräldrar och när de fick reda på det, så blev det inte glada. Baby skulle såklart ha vågat stå upp för sig själv, men hon värderade hennes föråldras åsikt högre än sin egen. Så när Johnny kommer in och säger: "Nobody puts Baby in the corner", så hjälper han henne att visa sina föräldrar vem hon (och han) egentligen är. Alla har vi någon gång behövt hjälp på traven för att ta oss vidare. Att hennes föräldrar sen accepterar det efter att ha sett vilken bra dansare och kemi hon har med Johnny istället för att tro på dem innan, det är en annan historia.

Angående Notting Hill håller jag med om att vänta på "the one" i en bokaffär inte är det bästa sättet att försöka hitta din själsfrände, framförallt inte nu med alla typer av dejting-appar, sociala medier och så vidare. Däremot vet man aldrig vem man kan träffa på jobbet...

Grease har Danny visat på en annan sida tidigare, den som Sandy fått lära känna. När skolan sen börjar finns det en del normer som alla försöker följa och hålla sig till och även om det inte är den personligheten som Danny visade Sandy, så finns den där inne. Det är inget vidare argument men när man knappt vet själv vem man är, är det lätt att falla för grupptrycket och spela en roll inför andra. Även om Sandy ändrade sig för Danny, så gjorde han även det för henne, för det var så mycket de tyckte om varandra, samtidigt som de möttes på mitten.

LÄS OCKSÅ: Sex heta filmer för första dejten

Kommentarerna som experterna hade angående de filmer som de faktiskt gillar, håller inte hela vägen heller. Visst, man kan känna igen sig i flera scenarion i filmerna, där allt inte alltid går som man vill, men ibland går det ju faktiskt som man vill. Om vi bara får se hur jobbigt det är och aldrig får drömma om den där perfekta kärleken (Dagboken), ska vi då räkna med att inget är perfekt, att inget kommer att hålla, att alla är olika och att vi aldrig kommer att kunna kommunicera på ett sätt där vi verkligen kan förstå varandra?

Jag kan förstå att de menar att dessa filmer kan fungera som tankeställare för oss och att de kan hjälpa oss att kommunicera och förstå varandra bättre, men ibland måste vi få se att allt inte är en enda lång uppförsbacke.

Håller du med relationsexperterna i sina åsikter?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL