Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Filmerna som La La Land lånade och "stal" ifrån

Filmerna som La La Land lånade och "stal" ifrån

David Lindahl | Lista
30 januari 2017
David Lindahl | Lista
30 januari 2017

"La La Land" har hyllats till skyarna av både kritiker och publik, men hur originell är egentligen filmen?

I ett Hollywoodklimat som i flera år har varit torrt på musikaler, är det kanske glädjen över att äntligen få se en igen som förblindar oss.

La La Land Header
Foto: Nordisk Film

När moderna stumfilmen The Artist kom 2011, flockades kritikerna kring den och priserna haglade. Fast filmen föll ganska snabbt i glömska och idag är det relativt få som talar om The Artist. Kanske är det lite samma sak med La La Land, att i en tid när musikalgenren i stort sett är död, känns det friskt med en musikal oavsett.

Om vi studerar filmen lite närmare ser vi faktiskt ganska tydligt att den har lånat och snott ganska vilt från många olika filmer. Nedan följer en lista på några större exempel på filmer som La La Land har snott/lånat både små och stora delar ifrån. Passa också på att läsa vår recension av La La Land, Filmtopp var inte på långa vägar lika imponerade som många andra har varit.

Singin' in the Rain (1952)

singin-in-rain1
Foto: MGM

La La Lands regissör Damien Chazelle gjorde ingen hemlighet av att han har låtit sig inspireras av Gene Kellys berömda musikalfilm Singin' in the Rain, men hur mycket som faktiskt är taget och ibland rakt kopierat från detta mästerverk, är kanske svårt att se.

För det första finns det flera små scener och "hyllningar" till Singin' in the Rain i La La Land. Till exempel att Ryan Gosling rundar en lyktstolpe och gör en klackspark i Gene Kelly-anda. Det finns också andra betydligt större och tydligare "stölder", som exakta danssteg, en filminspelningsscen eller en lång dansscen mot kulisser i ett upplägg helt i stil med Singin' in the Rain.

The Umbrellas of Cherbourg (1964)

Från Umbrellas of Cherbourg
Foto: Sandrew Film & Teater

Precis som med Singin' in the Rain, gjorde Chazelle ingen hemlighet av att han har låtit sig hänföras av Jacques Demys musikal The Umbrellas of Cherbourg. Fast hur friskt har han plockat russinen ur denna franska kaka? Svaret är: ganska ohämmat. 

Förutom små detaljer som paraplyer och andra scener, har Chazelle faktiskt tagit stora delar av huvudhandlingen, inklusive i princip hela slutet.

The Young Girls of Rochefort (1967)

The Young Girls of Rochefort
Foto: Warner-Tonefilm

Den andra franska musikalfilmen av Jaqcues Demy som La La Land har lånat av är The Young Girls of Rochefort. Flera av La La Lands dansscener är tydligt inspirerade av, och direkt hämtade från, denna film.

Flera av Ginger Rogers och Fred Astaires filmer

Band Wagon
Foto: MGM

Fred Astaire och Ginger Rogers är utan tvekan det mest framgångsrika och bästa dansparet på vita duken, någonsin. Att Damien Chazelle tar inspiration från dessa filmer är inte alls konstigt, men en hel del dansscener i La La Land ser tyvärr mest ut som svagare kopior av scener från filmer som Top Hat (1935), Shall We Dance (1937), Broadway Melody of 1940 (1940) och The Band Wagon (1953).

Det finns flera exempel från filmer som Grease (1978) och West Side Story (1964). Kritikerna kommer förmodligen att vara delade även i denna fråga om vad som är hyllning och stöld, samt om det i slutändan spelar någon roll för filmens slutliga kvalité. Hur som helst går det dock inte att förneka att La La Land lånar/snor, beroende på hur man föredrar att se det, majoriteten av dansnummer och delar av handlingen från andra filmer.

För mer intresse se videon nedanför, ett hopklipp på vissa av delarna som La La Land har lånat av andra filmer.

La La Land - Movie References from Sara Preciado on Vimeo.

Vad tycker ni, är det stöld eller hyllningar som inte bör ses som något negativt?

NÄSTA ARTIKEL