Quentin Tarantino om problemet med sitt mästerverk: Jag bryr mig inte

Quentin Tarantino om problemet med sitt mästerverk: "Jag bryr mig inte"

Filmtopp
Uppdaterad 01 juli 2023 kl. 07:06 | Publicerad 30 juni 2023 kl. 17:00

Även solen har sina fläckar…

Quentin Tarantinos "Pulp Fiction" anses vida vara en av filmhistoriens milstolpar. Men regissören själv känner sig inte hundra procent nöjd med vad han lyckades åstadkomma. Regissören beskriver en aspekt av filmen som många anser vara ett mästerverk med orden "jag bryr mig inte".

I efterhand är det rätt tydligt att 1994 var ett starkt år för amerikansk film. Utöver Oscarsvinnaren Forrest Gump såg vi lysande filmer som Lejonkungen, Nyckeln till frihet, Clerks, En vampyrs bekännelser, Dum & dummare, Ed Wood, The Crow och givetvis Pulp Fiction, för att nämna några.

Quentin Tarantinos stilbildande mästerverk säkrade regissörens plats i filmhistorien och sedan dess har vi sett honom bjuda på en handfull ytterligare, moderna klassiker men Pulp Fiction hålls fortfarande av många som hans magnum opus. Och det är kanske inte så konstigt. Varje gång man ser om Pulp Fiction blir man i chockad över hur många klassiska och ikoniska ögonblick det finns.

Bruce Willis i Pulp Fiction. Foto: Miramax Films.
Bruce Willis i Pulp Fiction. Foto: Miramax Films.

Quentin Tarantino om problemet med sitt mästerverk: "Jag bryr mig inte"

När Tarantino gästar podcasten ReelBlend blir det en del snack om Pulp Fiction och hans efterföljande film Jackie Brown (1997). Den sistnämnda titeln fick ett svalare mottagande när den kom men har på sistone fått en hel del mer uppmärksamhet. I podavsnittet passade även Tarantino på att dela med sig av sina största invändningar mot Pulp Fiction.

– Mitt största problem med Pulp Fiction är att jag inte bryr mig särskilt mycket om filmens riktning, säger regissören och fortsätter sedan med att kritisera hur han närmade sig filmens karaktärer.

Bland annat kritiserar han hur han  endast "fångade" vad skådespelarna gjorde utan att investera sig djupare i dem. Samtidigt som han säger att han har en stor kärlek till filmens manus och produktionsdesign.

Quentin Tarantino om Pulp Fiction
John Travolta och Samuel L. Jackson i "Pulp Fiction". Foto: Miramax Films.

Pulp Fiction – En av historiens mest hyllade filmer

Tarantinos kritik mot Pulp Fiction är kanske ögonbrynshöjande för många filmälskare, inte minst eftersom filmens dramaturgi gärna leder till att det inte riktigt finns någon tydlig riktning. Istället ser vi hur flera historier flätas samman och bildar ett slags mästerligt designat pussel.

Utöver att vinna Guldpalmen i Cannes tog Tarantino hem Oscarn för Bästa manus med Pulp Fiction, som även nominerades i kategorier som Bästa film, Bästa regi, Bästa manliga skådespelare, Bästa kvinnliga biroll och Bästa manliga biroll.

I dag har filmen 8,9 av 10 i IMDb-betyg av hela 2,1 miljoner användare och kvalar in på en åttonde plats i databasens lista över världens bästa filmer. Här kan du se var Pulp Fiction går att streama.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL