5 saker du inte visste om Quentin Tarantino

Tarantino avslöjar sina favoritregissörer

05 april 2022 kl. 16:04

Quentin Tarantino berättar om sina inspirationskällor

Quentin Tarantinos personlighet är så präglad med sin överdrivna förkärlek för filmiskt våld och svordomar att det är en knepig uppgift att föreställa sig honom som en pojkaktig tonåring. Hans inspirationskällor kan däremot förklara en hel del.

Bild på John Travolta och Samuel L. Jackson från Quention Tarantinos Pulp Fiction. Foto: Miramax
John Travolta, Samuel L. Jackson, Bruce Willis och Uma thurman. Foto: MiramaxCaption

Quentin Tarantino växte upp i Knoxville, Tennesse, och arbetade i sin ungdom på en videobutik där han byggde upp en otroligt omfattande kunskap inom filmbranschen. Enligt Far Out Magazine fördrar han att titta på film och lära sig av den snarare än att gå på filmskola och skriva akademiska texter.

I videobutiken kunde han både finslipa och fullända sina filmkunskaper och rekommenderade ofta filmer till besökarna. Han till och med styrde bort dem från filmer han själv ogillade. 

I stället för filmskola fördjupade han sig i en värld av monokrom japansk samurajfilm såväl som skräckgenrens thrillers innan han skapade sin allra första film My Best Friend's Birthday (1987). 

Tarantino berättade för filmrecensenten Gerald Peary att hans fyra största influenser, som funnits med honom under hans väg till att själv bli filmmakare, är Brian De Palma (The Untouchables, 1987), Sergio Leone (Once upon a Time in America, 1984), Jean-Luc Godard (Breathless, 1960) och Howard Hawks (El Dorado, 1966). 

Genom att ha en rad filmskapare från hela världen som sina främsta influenser fick Tarantino redan i ung ålder ett bra grepp om film som slår internationellt.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL