Här är Robert Gustafsson som Sickan i nya “Jönssonligan“ – vad tycker du?

Premiärdatum spikat för “Jönssonligan kommer tillbaka“

Emil Oscar Rasmussen
17 april 2024 kl. 09:04

Favoritligan intar biograferna senare i år

FLX, Tonefilm och SF Studios har i dag presenterat ett officiellt premiärdatum för kommande "Jönssonligan kommer tillbaka". Filmen går upp på biografer i december 2024.

Svenska folkets mest älskade rånarliga är snart tillbaka i biosalongerna. I dag meddelar FLX, Tonefilm och SF Studios att den kommande filmen om Jönssonligan har premiär den 6 december och att filmen får titeln Jönssonligan kommer tillbaka. Filmen förväntades initialt att ha premiär på juldagen, den 25 december.

– En ny film om Jönssonligan är något många ser fram emot och med premiär den 6 december kan vi verkligen påstå att julen kommer tidigt i år, säger Pia Grünler, Nordic Head of Theatrical Distribution på SF Studios, i ett pressmeddelande.

LÄSTIPS: De 5 bästa Jönssonliga-filmerna

Premiärdatum spikat för "Jönssonliga kommer tillbaka" – på bio i december
Robert Gustafsson spelar "Sickan" i nya Jönssonligan-filmen. Foto: Filmtopp Int.

Jönssonligan kommer tillbaka – efter år på flykt

I den nya Jönssonligan-filmen är det en ny kvartett huvudrollsinnehavare som tar sig an de klassiska karaktärerna. Rollen som Charles-Ingvar "Sickan" Larsson spelas av Robert Gustafsson, Vanheden av Jonas Karlsson, Dynamit-Harry av Anders Jansson och Doris av Jennie Silfverhjelm.

Jönssonligan kommer tillbaka beskrivs återgå "till den klassiska filmseriens själ, men är placerad i nutid" och handlingen presenteras som följande:

Efter år på flykt återförenas Sickan med Vanheden, Harry och Doris för en ny kupp. Planen, tajmad in i minsta detalj, är att stjäla ett komplett T-Rex-skelett från Naturhistoriska museet och sälja det till den skrupelfrie affärsmannen Wall Enberg (Johan Rabaeus) för 320 miljoner kronor. De har dock inte räknat med Rigmor Gren (Lotta Tejle), en åldrad kriminalare, besatt av idén att ställa Jönsson inför rätta innan hon själv går i pension.

Robert Gustafsson till Filmtopp: ”Vi måste göra våra egna versioner”

"Jönssonligan kommer tillbaka" blir den tredje rebooten på under tio år. I en intervju med Filmtopps Eric Diedrichs delade Robert Gustafsson i slutet av förra året med sig om sin syn på nysatsningen. Han menar att den nya ensemblen måste hitta ett sätt att vara trogna karaktärerna samtidigt som de skapar sina egna versioner av dem.

– Nej, jag behöver inte kolla på det, säger Robert Gustafsson. Det viktiga är att man känner igen ligan igen. Tar vi Harry så är han rädd, törstig, lite småtrög och godtrogen. Stoppar man in det i kroppen på Anders Jansson så kommer hans Harry fram. Men så måste vi känna igen honom fysiskt också i stilen och kläderna så att det känns bekvämt för tittarna. Vi kan inte göra kopior av ursprungsgänget för det blir bara sämre, utan vi måste göra våra egna versioner. Det är en balansgång, säger Robert Gustafsson till Filmtopp.

"Jönssonligan kommer tillbaka" regisseras av Eddie Åhren, med manus av Per Gavatin.

GUIDE: Här streamar du alla Jönssonligan-filmer

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL