Jönssonligan – Bästa filmerna!

Fem bästa Jönssonligan – Filmerna du måste se!

Filmtopp
Uppdaterad 14 december 2021 kl. 09:10 | Publicerad 13 december 2021 kl. 18:00

Jönssonligan-filmer med eller utan Sickan

På juldagen släpper TV4 Play en dokumentär om Jönssonligan med intervjuer och exklusivt bakom kulisserna material eftersom Jönssonligan fyller 40 år. I samband med jubileet presenterar Filmtopp en topplista på de fem bästa Jönssonligan-filmer genom tiderna.

Varning för Jönssonligan (1981)

Varning för Jönssonligan – en av de bästa Jönssonligan-filmerna.

Regi: Jonas Cornell

Varning för Jönssonligan handlar om geniet Charles-Ingvar "Sickan" Jönsson (Gösta Ekman) som har en genial plan som innefattar ett kassaskåp av märket Franz Jäger. Men kuppen misslyckas och han döms till fängelse. Vid frigivningen blir Sickan hämtad av finanskungen Wall-Enberg spelad av Per Grundén som vill ha ett kassaskåp öppnat i Schweiz. Bland övriga skådespelarna finns Siw Malmkvist, Weiron Holmberg och Lis Nilheim.

Streama: Varning för Jönssonligan finns på C More.

Jönssonligan dyker upp igen (1986)

Jönssonligan dyker upp igen

Regi: Mikael Ekman

Den här gången slår Jönssonligan till mot varuhuset IKEAs kontantförvaring genom en fiffig plan. Men misslyckas i sista stunden. Vid kuppen upptäcker dock Sickan, återigen spelad av Gösta Ekman, att en liga använder returnerade möbler för att smuggla amerikansk militärutrustning till dåvarande Sovjetunionen. Bland övriga skådespelarna i filmen finns Ulf Brunnberg, Birgitta Andersson, Björn Gustafsson och Johannes Brost.

Streama: Jönssonligan dyker upp igen finns på Viaplay.

Jönssonligan på Mallorca (1989)

Jönssonligan på Mallorca

Regi: Mikael Ekman

Jönssonligan på Mallorca utspelar sig, föga förvånande, på Mallorca där Doris har skaffat ett solarium och grabbarna Vanheden och Dynamit-Harry flyttar med. Lägenheten i Sverige har Doris hyrt ut till Sickan, som i ett regnigt och grått Stockholm får besök av finanskungen Wall-Enberg som lockar med en lönsam kupp mot ett kassaskåp på Mallorca. Bland skådespelarna ser vi Gösta Ekman, Ulf Brunnberg, Björn Gustafsson, Birgitta Andersson, Margaretha Krook och Dan Ekborg.

Streama: Jönssonligan på Mallorca finns på C More.

Jönssonligan och den svarta diamanten (1992)

Bland de bästa Jönssonligan-filmerna hittar vi "Jönssonligan och den svarta diamanten"

Regi: Åke Gabrielsson

Ligans ledare Charles Ingvar Jönsson har dragit sig tillbaka och situationen blir förtvivlad då Vanheden och Dynamit-Harry blir lämnades ensamma, vilket glädjer polisen. Men just som Jönssonligan stänger för gott är det dags att öppna igen. Den här gången tar de hjälp av doktor M.A. Busé spelad av Peter Haber och målet är Romanoffs svarta diamant som ställs ut på Nationalmuseum i Stockholm.

Bland skådespelarna i filmen ser vi Birgitta Andersson, Per Grundén och Rikard Wolff.

Streama: Jönssonligan och den svarta diamanten finns på SF Anytime.

Lilla Jönssonligan och Cornflakeskuppen (1996)

Lilla Jönssonligan

Regi: Christjan Wegner

Lilla Jönssonligan och Cornflakeskuppen utspelar sig i mitten av 1950-talet. Charles Ingvar Jönsson (Kalle Eriksson) börjar i klass 4A och träffar Ragnar Vanheden (Jonathan Flumee), Dynamit-Harry (Fredrik Glimskär) och Doris (Jonna Sohlmér) för första gången. Ligan är på jakt efter de åtråvärda filmisarna som finns cornflakespaketen.

Bland övriga skådespelare ser vi Claes Månsson, Peter Rangmar, Loa Falkman, Micke Dubois och Lasse Kronér.

Streama: Lilla Jönssonligan och Cornflakeskuppen finns på SF Anytime.

Detta var vår lista på de bästa Jönssonligan-filmerna. Om du inte har sett dem är det bara att börja!

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL