Peter Stormare 70 år – svenskens ikoniska citat om Hollywoodstjärnorna

Peter Stormare 70 år – svenskens ikoniska citat om Hollywoodstjärnorna

Filmtopp
27 augusti 2023 kl. 08:00

Födelsedagsextra med Stormare – svensken säger sitt om Spielberg, Willis och Hamill

Peter Stormare fyller 70 år och Filmtopp firar hans födelsedag med att blicka tillbaka på en handfull ikoniska ögonblick med svensken.

Peter Stormare 70 år – svenskens ikoniska citat om Hollywoodstjärnorna
Peter Stormare i "American Gods". Foto: Starz.

En av Sveriges främsta exporter till den internationella film- och tv-serien fyller 70 år! Under karriären har han radat ikoniska roller och utanför rutan och vita duken har han dessutom radat upp nästan lika ikoniska uttalanden.

De senaste åren har Filmtopp förärats med möjligheten till ett och annat samtal med den svenske stjärnan. Både under dessa och i andra sammanhang har Stormare bjudit oss på flertalet härligt filterlösa kommentarer.

För att fira Peter Stormares 70-årsdag blickar vi tillbaka på några av våra favoritögonblick med skådespelare.

Födelsedagsextra: Peter Stormare 70 år

Peter Stormare delar ut en känga till Mark Hamill: "En riktig idiot"

Inte ens självaste Luke Skywalker – generellt så omtyckta Mark Hamill – går säker när Peter Stormare är i farten. Den svenske skådespelaren har ett väldokumenterat sur relation till Star Wars-profilen och i samtal med Filmtopp, där Stormare kallar Hamill för "en skitskalle" utvecklade han häromåret vad det är som skaver i relationen mellan dem båda.

Peter Stormare om Steven Spielbergs beundran av svenskens svordomsartisteri

På sin digra meritlista han Peter Stomare till och med stoltsera med en roll i det mäktiga Jurassic Park-universumet. Svensken medverkade i The Lost World (1997) och bjuder bland annat på en minnesvärd scen där han svär på sitt modersmål. När Filmtopp intervjuade Stormare förklarade han hur scenen kom till och vad mästerregissören Steven Spielberg tyckte om det hela.

Peter Stormares öppna avslöjanden om Mark Hamill och Steven Spielberg gjordes ursprungligen som svar i Filmtopps intervjuserie "Internet frågar". Du kan se det fullständiga, 15 minuter långa klippet här:

Peter Stormare sätter självaste Bruce Willis på plats

En annan storstjärna som Peter Stormare har hunnit samarbeta med under sin karriär är Bruce Willis. Duon spelade mot varandra i storfilmen Armageddon (1998) och under inspelningen var en konflikt nära att blossa upp mellan dem, när Willis ville ha sista ordet i en scen – men Stormare satte honom på plats:

– Jag sa till honom att "du är hjälten, men den här scenen är min. Jag ska ha sista ordet. Det är din första dag på platsen, och jag förstår att du är ivrig. Du är en cool kille. Men jag måste vinna den här scenen så att senare scener blir meningsfulla".

Utbytet ska ha avslutats med en handskakning och en vänskapsrelation mellan de två stjärnorna. Anekdoten delade Stormare först med sig av till norska VG, och du kan läsa mer om den här.

Ytterligare material med vår favoritsvensk

Vill du avnjuta ännu mer material i firandet av Peter Stormares 70-årsdag kan du även kolla in intervjun som Filmtopp gjorde med Stormare och Alexander Karim i samband med premiären för Viaplay-serien The Box.

Filmtopp önskar Peter Stormare ett stort grattis på 70-årsdagen och håller tummarna för att vi får fortsätta underhållas av honom i ytterligare många år framöver.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL