Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Rasism i Disney – klassikerna som kränker

Rasism i Disney – klassikerna som kränker

Filmtopp
Filmtopp | Lista
20 juli 2022
Filmtopp
Filmtopp | Lista
20 juli 2022

När Disney rört upp publikens känslor.

Disney har vid flera tillfällen blivit anklagade för att använda sig av rasistiska stereotyper. Här följer några exempel på filmer där så varit fallet.

“This program is presented as originally depicted. It may contain outdated cultural depictions.”

Det här meddelandet kommer den som är inne på Disney+ att mötas av. Texten finns vid slutet på beskrivningen av de filmer bolaget misstänker kan kränka personer än idag. För visst är det så att världens största filmimperium fått kritik genom åren för sekvenser i flera av deras produktioner, som resulterat i anklagelser om rasism och diskriminering. 

Bland de titlar som Disney flaggat med meddelandet ovan har vi superklassikerna DumboDjungelbokenPeter Pan och Aristocats. Och den gemensamma nämnaren är att filmerna har stereotyper som rört upp tittares känslor. 

Tomteverkstaden i Kalle Ankas jul (1932)

Tomtens verkstad
Foto: Disney.

Kortfilmen I Jultomtens verkstad är en riktig klassiker i världens olika länder. Bara i Sverige är vi miljontals tittare som ser den på Julafton. Det är känt att den klippts om med tiden, och en scen som fått sig en puts i redigeringsrummet är den när Tomten okej-stämplar dockor. Inledningsvis ser vi en vit blond docka, som han tar upp och stämplar – för att senare låta den nästföljande svarta dockan stämpla sig själv. Detta medan han skrattar vilt åt den. 

Den svarta dockan anses även spegla en stereotyp, likaså den blonda dockan. Efter flera omklippningar har Disney valt att ta bort båda dockorna, samt den judiske dockan som i en annan sekvens utför kosackdans. 

Dumbo (1941)

Jim Crow i "Dumbo"
Foto: Disney.

Dumbo anses birollsfiguren Jim Crow vara en parodi på en afroamerikan, framförallt på grund av hans stereotypiska jive-talkin', som är associerad med svarta jazzmusiker. Känsligast i det här fallet är att karaktären röstläggs av en vit person. 

Peter Pan (1953)

Stillbild ur "Peter Pan".
Foto: Disney.

Peter Pan har länge varit kritiserad för sin skildring av den amerikanska urbefolkningen. Publiken anser att Disney har gjort karikatyrer som de riktat flera oberättigade skämt mot. Inte minst när de dansar och sjunger låten "What Made the Red Man Red" som anses överdriva stereotyper till det yttersta. 

Djungelboken (1968)

King Louie i "Djungelboken".
Foto: Disney.

I en av Disneys absolut största klassiker Djungelboken bekantar vi oss med apan King Louie. Precis som Jim Crow snackar denna excentriska figur med jive-slang, vilket många reagerat på. Inte nog med att han representerar en stereotyp: Louie och hans följe sjunger om att de vill bli som människan Mowgli

Aristocats (1970)

Katt vid piano i Aristocats.
Foto: Disney.

I ett av Aristocats musikalnummer sitter en siamesisk katt vid ett piano och spelar flitigt med sina chopsticks, samtidigt som den sjunger med en överdriven dialekt som många anser håna invånare i östra Asien. 

Aladdin (1992)

Aladdin är ständigt aktuell i snack om rasism i disney
Foto: Disney.

Inte ens ett av Disneys mest ikoniska 90-talsverk Aladdin har gått säkert här. Den amerikansk-arabiska diskrimineringskomittéen blev inte glada när de hörde filmens soundtrack. Det rörde sig om öppningslåten Arabian Nights där gårdfarihandlaren sjunger "där de skär av ditt öra om de inte gillar ditt ansikte". En annan kritiserad rad var "Det är barbariskt, men åtminstone hemma". Kommittéen bad Disney ändra låttexten – vilket de också gjorde när filmen skulle släppas i butiker. 

Pocahontas (1995)

Svages i "Pocahontas".
Foto: Disney.

I Pocahontas sjunger de brittiska kolonisterna en hatisk sång mot den amerikanska urbefolkningen som vår titelkaraktär tillhör. Låttexten rymmer fraser som att "deras vidriga ras är som en förbannelse" och "de är bara bra när de är döda". De hårda orden fick folk i publiken att kritisera sekvensen och bedöma den som rasistisk. 

Sånger om Södern (1946)

Song of the South
Foto: Disney.

Den enda filmen som inte finns att se på Disney+

Storyn handlar om Johnny, vars föräldrar håller på att separera. I protest bestämmer han sig för att rymma hemifrån, men då kommer Uncle Remus (en jovialisk, svart plantagearbetare) till undersättning. Genom sina historier försöker han få Johnny på bättre tankar. 

Sånger om Södern har fått stor kritik för att försköna relationen mellan slavar och slavägare. Samtidigt har åsikterna gått isär. Medan vissa menar att den romantiserar slaveriet, menar andra att den är gjord av goda intentioner för att släta ut rasistiska klyftor. 

 

NÄSTA ARTIKEL