Peter Haber kan vinna sin första Guldbagge – gör upp med Johan Ulveson

Peter Haber kan vinna sin första Guldbagge – gör upp med Johan Ulveson

Emil Oscar Rasmussen
13 december 2023 kl. 12:12

Fjärde gången gillt för Peter Haber?

Guldbaggenomineringarna inför galan som går av stapeln i januari 2024 har presenterats. Bland de nominerade hittar vi folkkäre Peter Haber – som aldrig tidigare har vunnit det åtråvärda priset, trots flera nomineringar. Han utmanas av bl.a. Johan Ulveson.

Det har varit en intensiv höst för Peter Haber. Just nu är den ikoniske svenske skådespelaren aktuell med Beck – Inferno, tidigare i höstas syntes han i Netflix-serien Tore, och i går, på sin 71-årsdag, fick han veta att han Guldbaggenominerats för sin biroll i En dag kommer allt det här bli ditt (2023). Något som annonserades i dag, tillsammans med de övriga nomineringarna inför Guldbaggen 2024.

Peter Haber kan vinna sin första Guldbagge – gör upp med Johan Ulveson
Peter Haber är nominerad för sin roll i "En dag kommer allt det här bli ditt". Foto: SF Studios.

Peter Haber kan vinna sin första Guldbagge – Johan Ulveson tävlar i samma kategori

Trots sin rutin och sina många framgångsrika filmer har Peter Haber aldrig vunnit en Guldbagge, men han har nominerats tre gånger tidigare. Mellan 1994–1996 stod Haber för bedriften att nomineras tre år i följd (för Sunes sommar, Sommarmord och Vita lögner), men fick se sig besegrad i samtliga av fallen.

Nu, mer än 2,5 decennier senare, har Haber åter chansen att vinna det åtråvärda svenska filmpriset. Konkurrensen är dock hård. I samma kategori har nomineringar delats ut även till Johan Ulveson för hans roll i Ett sista race, till Christopher Wagelin för hans roll i Syndabocken och till Henrik Norlén för hans roll i Dogborn.

Ingen av de nominerade i kategorin för bästa manliga biroll har en Guldbaggevinst sedan tidigare, och för Ulveson, Wagelin och Norlén är det dessutom den första nomineringen. Haber och Ulveson är sannolikt mångas favoriter med tanke på deras meriter, men varken Wagelin eller Norlén ska glömmas bort i diskussionen – kanske framför allt inte Wagelin som gjort ett stort avtryck i Syndabocken, som är den film med flest nomineringar inför Guldbaggegalan 2024.

Två Ronja-skådespelare tävlar mot varandra om priset

Det är inte bara två veteraner som går upp mot varandra i kategorin i Peter Haber och Johan Ulveson, utan också två skådespelare från RonjaViaplays stora Ronja Rövardotter-satsning som just nu ligger på is – i Ulveson och Wagelin.

Ulveson är castad i rollen som Skalle-Per och Wagelin i rollen som Mattis. Vad som kommer att hända med serien med tanke på Viaplays kris är ännu oklart, men Guldbaggenomineringarna kan förhoppningsvis distrahera Ulveson och Wagelin från osäkerheten kring serien ett litet tag.

Guldbaggegalan 2024 går av stapeln den 15 januari 2024.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL