På tv i kväll – Spielbergs dystopiska sci-fi-rulle med Tom Cruise

På tv i kväll – Spielbergs dystopiska sci-fi-rulle med Tom Cruise

Johan Samuelsson Krantz
02 februari 2024 kl. 06:02

Missa inte stjärnspäckade Minority Report – perfekt fredagsfilm

I denna film kolliderar teknologi och moral när Steven Spielberg skapar en mörk och intrikat sci-fi-värld med bland andra Tom Cruise och vår svenske gigant, framlidne Max von Sydow.

För tjugo år sedan var många av de tekniska innovationerna i denna film bara en framtidsvision. Geststyrda datorsystem, smarta hem och personliga annonsskärmar som i dag implementerats som riktad reklam är nu en verklighet för många av oss. Allt detta får vi ta del av i sci-fi-actionfilmen Minority Report (2002) som går på tv i kväll. Regin står självaste Steven Spielberg för i denna film som är löst baserad på Philip K. Dicks bok.

Huvudrollen som "precrime" polisen John Anderton spelas av Tom CruiseColin Farrell gestaltar Department of Justice-agenten Danny Witwer, medan Max von Sydow porträtterar precrime-direktören Lamar Burgess. Peter Stormare har även en inte helt obetydlig roll i filmen som Dr. Solomon Eddie.

Ett system kallat "Precrime" har införts för att förutsäga och förhindra brott innan de begås. Precrime använder sig av tre precogs, individer med förmågan att se in i framtiden och varna för potentiella brott.

Foto: Twentieth Century Fox 

Sci-fi-actionfilmen Minority Report – på TV3 i kväll

Handlingen tar vid när precogs förutsäger att John själv kommer att begå ett mord inom de närmaste 36 timmarna. För att undvika gripandet och förstå sanningen bakom förutsägelsen flyr John och börjar undersöka omständigheterna kring hans påstådda framtida brott. Detta utlöser en serie med skenande händelser som John hela tiden måste parera.

Förutsättningarna får även John att börja tvivla på om precrime-systemet i själva verket är så ofelbart som man ditintills velat påskina. Spielbergs kompetenta regi och skådespelarnas prestationer har befäst Minority Report som en av de mest framstående filmerna i genren.

Missa inte detta sci-fi-mästerverk på linjär-tv i kväll, på TV3 klockan 21.00.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL