Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Max von Sydow död

Max von Sydow död – han blev 90 år gammal

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
09 mars 2020
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
09 mars 2020

En av de största.

Den svenske skådespelaren Max von Sydow har nu gått ur tiden, berättar en av hans representanter. Vi kommer att minnas honom som en av de allra största.

Max von Sydow i "Exorcisten".
Max von Sydow i "Exorcisten" (1973). Foto: Warner Bros.

Max von Sydow har gått bort, 90 år gammal. Han somnade in i sitt hem i Frankrike. I ett pressmeddelande berättar en av hans representanter följande:  

– Det är med krossat hjärta och en oändlig sorg som vi måste berätta det oerhört smärtsamma att Max von Sydow har gått bort, den åttonde mars 2020. 

Med klassiker som Det sjunde insegletUtvandrarnaPelle Erövraren och Exorcisten har von Sydow förtjänat sin legendstatus. Hans bortgång kommer säkerligen att beröra många även utanför Sverige. 

Mäktig karriär

Max von Sydow i "Det sjunde inseglet".
Max von Sydow i "Det sjunde inseglet" (1957). Foto: SF.

Max von Sydow var en av de största svenska profilerna inom film. Han arbetade inte bara med de största regissörerna i Sverige, som Ingmar Bergman och Jan Troell, men också med giganter på den internationella scenen likt Steven Spielberg och Martin Scorsese. Vi har sett honom i titlar som Minority Report, Shutter IslandStar Wars: The Force Awakens och Game of Thrones

Under sin karriär vann Max von Sydow tre guldbaggar och blev nominerad till två Oscars, för rollen som Lassefar i Billie Augusts Pelle Erövraren (1987) och The Renter i Extremt högt och otroligt nära (2011). Så sent som 2016 blev han även Emmynominerad för sin roll som "The Three-Eyed Raven" i Game of Thrones. Han har sammanlagt medverkat i 163 produktioner och arbetade flitigt från debuten Bara en mor (1949) till sin sista tid. 

Hans sista projekt

Max von Sydow på postern till "Echoes of the Past".

Ännu har vi inte sett Max von Sydows sista film. Hans senaste projekt Echoes of the Past är nu i postproduktion. Filmen är ett drama som delvis baseras på sanna händelser, och följer den döende författaren Nikolaos Andreou. I berättelsen minns han tillbaka på sin uppväxt med Caroline Martin, en toppadvokat som arbetade för den tyska regeringen under Andra världskriget. Von Sydow spelar huvudrollen, vilket han inte gjort sedan Jan Troells Hamsun (1996). 

Missa inte vår bildspecial där vi ser tillbaka på Max Von Sydows största roller.