På tv i kväll – kultförklarad Stephen King-skräck med Jack Nicholson

På tv i kväll – kultförklarad Stephen King-skräck med Jack Nicholson

Johan Samuelsson Krantz
08 februari 2024 kl. 06:02
ANNONS
ANNONS

The Shining – skräckfilmen med stort S

Upplev en mardrömslik resa till det isolerade Overlook Hotel, där mörka krafter lurar och en familj ställs inför galenskapens avgrund.

The Shining (1980) behöver allt som oftast ingen vidare introduktion för de flesta, men för dig som aldrig sett den så kommer här en sådan. Regin står Stanley Kubrick för och den är baserad på Stephen Kings roman med samma namn. I filmen spelar stjärnor som Jack Nicholson (Jack Torrance),  Danny Lloyd (Danny) och Shelley Duvall (Wendy).

Handlingen följer Jack som tar ett jobb som vinteransvarig på Overlook Hotel, där han och hans familj isoleras av en snöstorm i Colorados berg. Under tiden utvecklas Jacks sinnes tillstånd negativt under inflytande av hotellet och dess andar. Detta lämnar Danny och Wendy i livsfara allteftersom Jack mer och mer försvinner in i ett fullständigt psykotiskt tillstånd.

På tv i kväll – kultförklarad Stephen King-skräck med Jack Nicholson
Foto: Warner-Columbia Film.

Skräckfilmen The Shining – på Kanal 9 i kväll

Filmen var en stor kritisk framgång trots att Stephen King själv kritiserade den för dess avvikelser från romanen. The Shining har sedan dess uppnått kultstatus och har valts ut för bevarande i USA:s National Film Registry på grund av dess kulturella och historiska betydelse.

The Shining är en av Kubricks mest ikoniska verk och fortsätter att fascinera och skrämma tittare över hela världen med sin unika atmosfär där stämningen successivt byggs upp under hela filmens gång. 

Missa inte denna en av skräckens stora mästerverk på Kanal 9 i kväll kl. 22:00.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL