Filmtopp listar de bästa ungdomsfilmerna du inte får missa

På TV i kväll – ikonisk high school-film med en stilbildande Alicia Silverstone

Johan Samuelsson Krantz
27 januari 2024 kl. 06:01
ANNONS
ANNONS

Upplev Clueless – en banbrytande pionjär inom genren

I den epokgörande tonårskomedin "Clueless", inspirerad av Jane Austen, följer vi Cher Horowitz (Alicia Silverstone) genom en skoltid präglad av romantik, vänskap och stil. Se den på tv i kväll.

I de flesta listor som förekommer där man rankar tidernas bästa high school-filmer finner sig alltid Amy Heckerlings numera ikoniska film Clueless (1995) en reserverad plats. Filmen baseras på Jane Austens klassiska verk Emma.

Här möter vi Cher Horowitz, spelad av Alicia Silverstone, en godhjärtad men ytlig tonåring som är attraktiv, populär och mycket förmögen. Trots att hon snart fyller sexton har hon redan toppat hierarkin på high school och trivs i sin avskärmade och smått trångsynta värld. Cher bor i en pampig villa i Beverly Hills med sin far Mel, en stridslysten advokat, sedan hennes mor avlidit under en fettsugningsoperation.

På TV i kväll – ikonisk high school-film med en stilbildande Alicia Silverstone
Foto: Paramount Pictures.

 

Den ikoniska high school-komedin Clueless – på Sjuan i kväll

Chers bästa vän och följeslagare Dionne Davenport vars livsstil är snarlik, spelas av Stacey Dash, vilket är hennes mest kända roll. Hennes ex-styvbror Josh spelas av Paul Rudd, i dag kanske mest känd för sin roll som Ant-Man i MCU. Silverstones karaktär ger ett mångbottnat intryck i filmen.

Cher ger uttryck både för ytlighet och intresse av popularitet till en mera djup sida som präglas av självinsikt och förståelse för sann vänskap. Missa inte denna klassiska high school-film som banade väg för så många andra filmer i genren.

"Clueless" visas på Sjuan i kväll med sändningsstart klockan 00.05.

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL