A Hero

Oscarsregissören Asghar Farhadi dömd – riskerar fängelse

05 april 2022 kl. 11:04

Stulit idén för filmen "A Hero" av tidigare filmstudent

En Iransk domstol har dömt Asghar Farhadi för att ha stulit idén till sin film "A Hero" av en av hans tidigare filmstudenter Azadeh Masihzadeh.

Filmen A Hero berättar historian om en man som hittar en påse med guldmynt som han sedan försöker återlämna till dess ägare, en premiss som Asghar Farhadi menar kommer från en sann historia som han själv har researchat. Den tidigare filmstudenten Azadeh Masihzadeh menar däremot att Farhadi tagit idén från dokumentärfilmen All Winners All Losers som hon gjorde i en workshop när hon studerade under Farhadi, detta rapporterar The Hollywood Reporter.

När Masihzadeh gick ut med anklagelsen stämde Farhadi den tidigare filmstudenten för förtal, men Masihzadeh var inte sen med att stämma regissören för plagiat som motsvar, någonting vi rapporterat om tidigare. 

Denna veckan dömde domstolen till fördel för Masihzadeh och en domare ska nu bestämma Farhadis straff. Filmen A Hero vann Grand Jury priset på Cannes filmfestival förra året och har sedan dess tjänat in cirka 2,5 miljoner dollar. Farhadi riskerar att behöva lämna över de intjänade inkomsterna för filmen till Masihzadeh och tid i fängelse. 

Bakom två Oscarsvinnande filmer

Alla vet (2018)
Penélope Cruz och Javier Bardem i Oscarsvinnaren "Alla vet". Foto: Scanbox Sweden AB

 

Farhadi har mottagit flertalet priser för sina tidigare verk, varav två Oscars för Bästa internationella film för filmerna A Separation (2011) och  The Salesman (2016), någonting som både gjort honom till den första Iranska filmskaparen att vinna en Oscar och en av de få tvåfaldiga vinnarna inom kategorin, enligt IMDB.

Mer läsning: 

NÄSTA ARTIKEL