Första teasern släppt till Disneys nya Lilla sjöjungfrun

Nya biofilmer i maj 2023

Sofie Landgren
Uppdaterad 28 april 2023 kl. 12:04 | Publicerad 26 april 2023 kl. 10:04

Underhållning för hela familjen

Filmtopp sammanställer utbudet så att du så enkelt som möjligt kan ringa in filmerna du vill se i premiärkalendern – här är nya biofilmer i maj 2023.

Nya biofilmer i maj 2023

Guardians of the Galaxy Vol. 3
Foto: Walt Disney Studios Motion Pictures.

Guardians of the Galaxy Vol. 3 – 3 maj

Regi: James Gunn
Skådespelare: Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Karen Gillan, Pom Klementieff, Sean Gunn, Sylvester Stallone, Will Poulter
Genre: Action, Äventyr, Komedi

Vi rivstartar maj månad med sci-fi-äventyret Guardians of the Galaxy Vol. 3. Peter Quill, som fortfarande sörjer förlusten av Gamora, måste samla sitt team för att försvara universum och samtidigt skydda en av de egna. Ett uppdrag som, om det inte lyckas, kan leda till slutet för Guardians som vi känner dem.

Love According to Dalva
Foto: Diaphana Distribution, O'Brother Distribution, 606 Distribution.

DALVA – 5 maj

Regi: Emmanuelle Nicot
Skådespelare: Zelda Samson, Alexis Manenti, Fanta Guirassy, Marie Denarnaud
Genre: Franskt drama

Hjärtvärmande, drabbande och oväntad feelgood när mörkret skingras och livet återerövras.

En kväll hämtas Dalva av myndigheterna samtidigt som hennes pappa grips av polisen. Hon blir ursinnig och kräver att få komma till honom. Men pappan hålls häktad och Dalva måste påbörja en motvillig resa mot insikt, tillbaka till barndomen, gemenskap och känslor.

Premiär för filmen Filip
Foto: Telewizja Polska (TVP).

Filip – 5 maj

Regi: Michal Kwiecinski
Skådespelare: Eryk Kulm, Victor Meutelet, Caroline Hartig
Genre: Polskt historiskt drama

Filip har levt ett bekymmerslöst liv i Polen tills den dag han förlorade hela sin familj. Som servitör på ett exklusivt hotell gömmer han sig i hjärtat av det nazistiska Tyskland och kan fortsätta att njuta av det goda livet med lyx, kvinnor och internationella vänner. Men snart börjar kriget att kräva offer bland dem som står honom nära och hela hans liv börjar falla samman som ett korthus.

Filmen visas med engelsk text.

Little Richard: I Am Everything
Foto: NonStop Entertainment.

Little Richard: I Am Everything – 5 maj

Regi: Lisa Cortes
Medverkande: Little Richard, Lisa Cortes, Mick Jagger, John Waters, Nile Rodgers, Tom Jones, Nona Hendryx
Genre: Dokumentär, Musik

Likt en supernova exploderade rockmusiken när Little Richard äntrade scenen. På samma sätt spränger Lisa Cortés dokumentär den vittvättade amerikanska pophistorien, och belyser såväl den legendariske rockikonens genomslagskraft som hela pophistoriens afroamerikanska rötter. Genom exklusivt arkivmaterial stjärnor som Mick Jagger, Paul McCartney och Nile Rodgers samt forskare inom svart populärkultur och queerhistoriker skildras Richards unika karriär och liv.

Madeleine och taxichauffören
Foto: Njutafilms.

Madeleine och taxichauffören – 5 maj

Regi: Christian Carion
Skådespelare: Line Renaud, Dany Boon, Alice Isaaz
Genre: Fransk dramakomedi

Det är en ovanligt dålig dag på jobbet för taxichauffören Charles. Trafikanmärkningar, trasslig ekonomi och skakigt äktenskap hänger över hans huvud som ett mörkt moln. Så stress är bara förnamnet på vad han känner när hans senaste kund insisterar på en lång omväg med flera stopp. Men den eleganta äldre kvinnan i bilen börjar berätta om sitt liv. Madeleines historier ger Charles något annat att tänka på. Irritationen är snart som bortblåst. Taxibilen för det omaka paret på en resa bakåt i tiden som ger nya perspektiv på nuet.

Munje: Opet!
Foto: Yodi Movie Craftsman, Romario.

Munje: Opet! – 7 maj

Regi: Radivoje Andric
Skådespelare: Sergei Trifunovic, Boris Milivojevic, Nikola Djuricko
Genre: Serbisk komedi

Åren har gått, men för Pop och Mare är allt precis som det alltid varit: inga tjejer, inga pengar, inget nytt och spännande. Som väntat kan de inte förstå varför världen plötsligt dansar till en ny musik.

Filmen är textad på engelska.

Innan, nu och då biopremiär
Foto: Amazon Prime Video.

Innan, nu och då – 12 maj

Regi: Kamila Andini
Skådespelare: Happy Salma, Laura Basuki, Arswendy Bening Swara, Ibnu Jamil, Rieke Diah Pitaloka, Arawinda Kirana
Genre: Indonesiskt drama

Låt dig trollbindas av ett vackert, smärtsamt kärleksdrama som väver samman dröm och verklighet.

Minnena av ett krig och en förlorad kärlek vägrar släppa taget om Nana. Bilderna bleknar, men känslorna består. Innan, nu och då är en visuellt bländande resa till sextiotalets Indonesien, där varje scen präglas av stillsam elegans och värdighet. I gränslandet mellan dröm och verklighet utspelar sig en fängslande historia om vänskap, kärlek och livsavgörande vägskäl.

Love Again, biopremiär
Foto: Sony Pictures Motion Picture Group.

Love Again – 12 maj

Regi: Jim Strouse
Skådespelare: Priyanka Chopra Jonas, Sam Heughan, Celine Dion
Genre: Dramakomedi

Mira Ray skickar en serie romantiska sms till sin bortgångne fästmans gamla mobiltelefonnummer utan att inse att numret omfördelats till Rob Burns nya telefon. Rob fängslas av meddelandena och när han får i uppdrag att intervjua megastjärnan Celine Dion (som spelar sig själv i sin första filmroll), tar han hjälp av henne för att komma på hur han ska kunna träffa Mira personligen, och vinna hennes hjärta.

Project Wolf Hunting
Foto: Njutafilms.

Project Wolf Hunting – 12 maj

Regi: Hongsun Kim
Skådespelare: Seo In-Guk, Dong Joon-Yang, Jung So-Min
Genre: Koreansk skräckthriller

En fångtransport från Filippinerna till Sydkorea blir till helvetet på jorden när fångarna lyckas slita sig lösa och börjar decimera polisstyrkan som satts att vakta dem. Det gamla lastfartyget blir skådeplats för scener av besinningslöst våld. Blodet rinner över tak, väggar och golv i de trånga utrymmena. Men som om hämningslösa psykopater inte var nog så bär skeppet på en ännu dödligare last. När den släpps fri slår en redan desperat situation över i rent vansinne. Kommer någon klara sig levande från detta blodbesudlade inferno?

Sword Art Online Progressive: Scherzo of Deep Night
Foto: NonStop Entertainment.

Sword Art Online Progressive: Scherzo of Deep Night – 12 maj

Regi: Ayako Kouno
Genre: Japansk anime

Det kanske är ett spel, men det är ingen lek. Världens första VRMMORPG Sword Art Online blev till ett dödsspel.

Över en månad har gått sedan 10 000 spelare blev fast i spelets universum. Asuna, som klarade första våningen på det svävande järnslottet Aincrad, teamade upp med Kirito och fortsatte sin resa mot översta våningen. Med uppbackning från den kvinnliga informations-mäklaren Argo såg det ut att gå enligt plan, men… Toppspelarna är uppdelade i två grupperingar: ALS (Aincrad Liberation Squad) och DKB (Dragon Knights Brigade). Konflikt uppstår mellan dessa två största faktioner, fast de borde samarbeta. Och bakom kulisserna finns en mystisk figur som drar i trådarna… Mitt i en farlig dödsstrid kommer ett nytt hot som inte bara handlar om att vinna eller försvinna. Och Asuna och Kirito blir indragna…!

Biopremiärer maj 2023, musikupplevelse med Machinegun Kelly
Foto: Trafalgar Releasing.

Machine Gun Kelly: Mainstream Sellout Live from Cleveland – 13 maj

Genre: Musik

Albumet Mainstream Sellout live från Cleveland. The Pink Era tar fansen på en resa med Machine Gun Kelly under hans homecoming-föreställning på Clevelands FirstEnergy Stadium, med massor av exklusiva behind-the-scenes från hans utsålda världsturné.

Fast X biopremiär 17 maj
Foto: Universal Studios.

Fast X – 17 maj

Regi: Louis Leterrier
Skådespelare: Vin Diesel, Jason Momoa, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Ludacris , Nathalie Emmanuel, Jordana Brewster, Sung Kang, Jason Statham, John Cena, Scott Eastwood, Helen Mirren, Charlize Theron, Brie Larson, Alan Richtson, Daniela Melchior, Rita Moreno
Genre: Action

Efter alla uppdrag och mot omöjliga odds, har Dom Toretto och hans familj varit smartare, modigare och mer drivna än alla sina fiender. Nu kommer de att möta sin dödligaste motståndare någonsin. Ett skrämmande hot, som drivs av blodshämnd, träder fram ur det förflutnas skuggor, fast besluten att slita sönder familjen och förgöra allt – och alla – som Dom älskar, för alltid.

"Fast X", den tionde Fast & Furious-filmen, inleder de sista kapitlen i en av filmhistoriens mest omtalade och populära globala franchiser, nu inne på sitt tredje årtionde och still going strong med samma huvudskådespelare och karaktärer som när det hela började.

Tandfen i trubbel
Foto: Nordisk Film Bio.

Tandfen i trubbel – 17 maj

Regi: Caroline Origer
Svenska röster: Dan Ekborg, Josefine Götestam, Laura Jonstoij Berg, Alexander Sherwood
Genre: Animerat familjeäventyr

När Violetta misslyckas katastrofalt med sitt tandfe-prov, accepterar inte den kaxiga lilla fen resultatet och flyr istället in i människornas värld. Hon hamnar av misstag i 12-åriga Maxies sovrum, och när hon blir upptäckt bestämmer sig Maxie för att hjälpa Violetta att återvända till fe-världen. Detta drar igång en magisk jakt och en kamp mot klockan i ett fartfyllt äventyr för hela familjen.

Första teasern släppt till Disneys nya Lilla sjöjungfrun
Foto: Disney.

Den lilla sjöjungfrun – 26 maj

Regi: Rob Marshall
Skådespelare: Halle Bailey, Jonah Hauer-King, Melissa Mccarthy, Javier Bardem, Jude Akuwudike, Noma Dumezweni, Kajsa Mohammar, Lorena Andrea
Genre: Familjeäventyr

Ariel är den yngsta och mest viljestarka av Kung Tritons döttrar och längtar efter att lära sig mer om livet på land. När hon en dag beger sig upp till ytan blir hon förälskad i den stilige Prins Eric. Trots att det är förbjudet för sjöjungfrur att umgås med människor väljer Ariel att följa sitt hjärta. Hon sluter ett avtal med den onda sjöhäxan Ursula, vilket ger henne en chans att få uppleva livet på land, men i och med det är både hennes liv, och hennes fars krona, i fara.

The Machine
Foto: Legendary Pictures.

The Machine – 26 maj

Regi: Peter Atencio
Skådespelare: Mark Hamill, Jimmy Tatro, Stephanie Kurtzuba, Jess Gabor, Bert Kreischer
Genre: Actionkomedi

Bert Kreischer slog igenom som ståuppkomiker med sin rutin The Machine, där han berättar om sin erfarenhet med ryska gangsters när han var på en spritdränkt collegeresa.

Nu, 23 år senare, har den resan kommit tillbaka för att förfölja honom när han och hans far kidnappas tillbaka till Ryssland av maffian för att sona något de säger att han gjort. Tillsammans måste Bert och hans far spåra Berts yngre jags fotspår mitt i ett krig inom en sociopatisk brottsfamilj, samtidigt som de försöker hitta en gemensam grund i deras ofta konfliktfyllda förhållande.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL