Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Skräckthrillern Nanny vann bästa film på Sundance

Skräckthrillern Nanny vann bästa film på Sundance

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
29 januari 2022
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
29 januari 2022

Blandar skräck med afrikanska sägner

På årets upplaga av Sundance filmfestival utsågs skräckthrillern "Nanny" till årets bästa film. Den amerikanska filmen blandar afrikanska sägner med skräck och i filmen pratas engelska och det västafrikanska språket wolof.

Att skräckfilmer brukar bli stora snackisar på Sundance är absolut inget nytt. Några tidigare exempel på detta är The Witch, Relic och The Babadook. Däremot är det långt ifrån självklart att en skräckfilm utses till årets bästa film, vilket nu har hänt med Nanny.

Nanny är en skräckthriller om papperslösa senegalesen Aisha, som börjar jobba som nanny åt ett rikt par på Manhattan. Samtidigt som hon snabbt vinner den unga dotterns kärlek, blir hon blott en bricka i spelet om parets lyckliga fasad.

Filmens regissör och manusförfattare, Nikyatu Jusu, har rötter i Sierra Leone och filmens huvudrollsinnehaverska Anna Diop kommer själv från Senegal. Förutom att ta upp frågor om moderskap och immigration, använder sig filmen även av afrikanska folksägner i sitt berättande.

När Nanny kommer till Sverige är i dagsläget inte känt. Den som vill se en film med likartad tematik kan spana in His House på Netflix, som är med på vår lista över 11 skräckfilmer många missat men måste se.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL