Ny krigsfilm från Norge på gång – med Adam Lundgren

Ny krigsfilm från Norge på gång – med Adam Lundgren

Emil Oscar Rasmussen
10 maj 2023 kl. 14:05

Norge fortsätter att satsa på storskaliga krigsfilmer

Efter förra årets "Guldtransporten" och "Narvik" är det snart dags för en ny storskalig krigsfilm från Norge. I december är det premiär för den kommande andra världskriget-filmen "Konvoi", där Adam Lundgren spelar en av rollerna.

I slutet av 2022 såg vi två norska krigsfilmer göra debut. Viaplay bjöd oss på storskaliga Guldtransporten och en kort tid senare landade NarvikNetflix. Den senaste tidens satsning på krigsfilmer, specifikt andra världskriget-filmer, från norskt håll slutar inte där – snart är det dags för nästa storskaliga projekt inom genren.

Den kommande filmen Konvoi har premiär i december 2023 och den kommer att ta med oss ut till havs under andra världskriget. Enligt produktionsbolaget Fantefilm tar filmen vid under sommaren 1941, när Hitlers Nazityskland började kännas som en övermäktig motståndare. Efter att Tyskland börjat avancera i Sovjetunionen tvingades de allierade att hjälpa ryssarna. Konvojer av lastfartyg färdades från Island mot Murmansk och plötsligt fann sig vanliga sjömän öga mot öga med det tyska krigsmaskineriet i det arktiska havet. Färden skulle senare komma att kallas för "världens värsta sjöresa".

Filmen har norsk premiär den 25 december 2023.

Adam Lundgren i Konvoi
Foto: Fantefilm.

De medverkar i Konvoi – Adam Lundgren i en av rollerna

Flera välkända, norska skådespelare kommer att medverka i Konvoi och i huvudrollerna kommer vi att se Tobias Santelman (Exit, Den som dräper - Mörkret, Beforeigners, Kon-Tiki), Anders Baasmo (Exit, Munch, Nordsjön, Kon-Tiki) och långfilmsdebutanten Heidi Ruud Ellingsen.

Skådespelare för en handfull andra betydande roller har också annonserats och bland dem hittar vi svenske Adam Lundgren. Andra medverkande skådespelare är Jon Ranes, Preben Hodneland, Kristian Repshus, Olav Waastad, Jakob Fort, Fredrik Stenberg och Tord Kinge.

Henrik Martin Dahlsbakken, som tidigare i år var aktuell med Munch, står för regin.

– För mig är Konvoi ett drömprojekt som både kräver det yttersta av mig som regissör och samtidigt låter mig fördjupa mig i en tid som fortfarande berör starkt, säger Dahlsbakken till norska VG.

Konvoi
Foto: Fantefilm.

"Vår största produktion hittills"

Fantefilm som producerar Konvoi ligger bakom flertalet ambitiösa filmer, som Vågen (2015), Den största förbrytelsen (2020) och Nordsjön (2021). Trots flera tidigare storskaliga satsningar säger Fantefilm till VG att Konvoi blir deras "största produktion hittills".

Enligt den norska tidningen avrundas inspelningen av filmen nu i dagarna, men resan dit har inte varit utan sina hinder. Arbetet med Konvoi skulle egentligen ha påbörjats för flera år sedan, men Fantefilm tvingades då lägga projektet på is till följd av pandemin.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL