Ny krigsfilm från Norge på gång – med Adam Lundgren

MISSA INTE: Norska krigsfilmen Konvojen kommer nu på bio

Emil Oscar Rasmussen
06 juni 2024 kl. 08:30

Norge fortsätter att satsa på storskaliga krigsfilmer

Häromåret kom "Guldtransporten" och "Narvik", och nu är det snart dags för en ny storskalig krigsfilm från Norge. I december hade "Konvojen" norsk premiär och nu kommer andra världskriget-filmen äntligen på bio i Sverige.

Svensk biopremiär för Konvojen

I slutet av 2022 såg vi två norska krigsfilmer göra debut. Viaplay bjöd oss på storskaliga Guldtransporten och en kort tid senare landade NarvikNetflix. Den senaste tidens satsning på krigsfilmer, specifikt andra världskriget-filmer, från norskt håll slutade inte där.

Ett år senare var det dags för Konvojen att ha norsk premiär, men i Sverige har den lyst med sin frånvaro. Tills nu, då den går upp på svenska biografer med premiär den 7 juni.

Filmen tar oss med ut till havs under andra världskriget, under sommaren 1941, då Hitlers Nazityskland började se ut som en övermäktig motståndare. Efter att Tyskland avancerat i Sovjetunionen tvingades de allierade att hjälpa ryssarna. Konvojer av lastfartyg färdades från Island mot Murmansk, vilket gjorde att vanliga sjömän plötsligt fann sig öga mot öga med det tyska krigsmaskineriet i det arktiska havet.

Färden mellan de två platserna skulle senare komma att kallas för "världens värsta sjöresa".

Adam Lundgren i Konvojen
Foto: Fantefilm.

De medverkar i Konvoi – Adam Lundgren i en av rollerna

Flera välkända, norska skådespelare medverkar i Konvojen. I huvudrollerna ser vi Harry Hole-aktuelle Tobias Santelmann (Exit, Den som dräper - Mörkret, Beforeigners, Kon-Tiki), Anders Baasmo (Exit, Munch, Nordsjön, Kon-Tiki) och långfilmsdebutanten Heidi Ruud Ellingsen.

Bland skådespelarna i betydande roller hittar vi även svenske Adam Lundgren. Andra medverkande skådespelare inkluderar Jon Ranes, Preben Hodneland, Kristian Repshus, Olav Waastad, Jakob Fort, Fredrik Stenberg och Tord Kinge.

Henrik Martin Dahlsbakken, som tidigare i år var aktuell med Munch, står för regin.

– För mig är Konvojen ett drömprojekt som både kräver det yttersta av mig som regissör och samtidigt låter mig fördjupa mig i en tid som fortfarande berör starkt, sa Dahlsbakken till norska VG, förra året.

Konvoi
Foto: Fantefilm.

"Vår största produktion hittills"

Fantefilm som producerar Konvojen ligger bakom flertalet ambitiösa filmer, som Vågen (2015), Den största förbrytelsen (2020) och Nordsjön (2021). Trots flera tidigare storskaliga satsningar säger Fantefilm till VG att Konvojen är deras "största produktion hittills".

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL