Tom Cruise kritiseras i Norge: Ska inte belöna de som ökar klimatavtrycken

Tom Cruise kritiseras i Norge: "Ska inte belöna de som ökar klimatavtrycken"

Uppdaterad kl. 16:02 | Publicerad 08 februari 2023 kl. 13:02

Förväntade sig ett bidrag på 70 miljoner kronor – fick ett nej och kritiseras nu

Den arktiska miljön är sårbar men det verkar inte bekymra den världsberömde skådespelaren Tom Cruise och teamet bakom "Mission: Impossible"-franchisen, som inte tycks kunna få nog av Norge.

Hela tre Mission: Impossible-filmer har redan använt sig av Norge som inspelningsplats och nu är det bekräftat att Tom Cruise och teamet bakom filmserien återvänder till vårt grannland återigen. Enligt norska P4 är det specifikt Svalbard som lockar Cruise och produktionen.

– Vi vet att den här filmen delvis ska spelas in på Svalbard, bekräftar Dag Asbjørnsen från Norska filminstitutet för radiokanalen.

Tom Cruise kritiseras i Norge: "Ska inte belöna de som ökar klimatavtrycken"
Tom Cruise och Rebecca Ferguson får akta sig så de inte blir utjagade ur Norge. Foto: 

Tom Cruise älskar Norge – men Norge älskar inte Tom Cruise

Det är uppenbart att Tom Cruise och produktionen har en förkärlek till norska miljöer, men frågan är om det inte är en ensidig kärleksaffär denna gången. Valet av just Svalbard har nämligen kritiserats, av bland annat Anette Trettebergstuen, Norges kulturminister.

– Den arktiska miljön är sårbar och därför ska det inte ges incitament för att filma där; för att inte belöna de som ökar klimatavtrycken, säger Trettebergstuen till norska P4.

Arktiska Svalbard är också en ögrupp som omfattas av strikta miljökrav, vilket lett till att Norges kulturdepartement nekat den amerikanska filmproduktionens ansökan om ett inspelningsstöd på 70 miljoner kronor.

Kritiken mot Tom Cruise nya besök i Norge grundar sig alltså i att han och produktionen, i sin jakt på spektakulära inspelningsplatser, försummar klimatet. Det är inte första gången Cruise och Mission: Impossible-produktionen kritiserats. Häromåret skapade de rubriker när de rapporterades vilja spränga en över 100 år gammal bro i Polen.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL