Nu har vi svaret – så rik är Ensam hemma-familjen!

Nu har vi svaret – så rik är Ensam hemma-familjen!

Emil Oscar Rasmussen
23 december 2023 kl. 09:12

Gott om pengar i julfilmen vi alla älskar

Nu har vi äntligen svaret vi inte visste att vi ville ha, på frågan vi inte visste att vi ställde – hur rik är egentligen den välbärgade familjen McCallister i julklassikern "Ensam hemma" (1990)?

"Ensam hemma" (1990) är ett givet inslag i många hem i samband med julen. Att se den unge Kevin McCallister (Macauley Culkin) på egen hand försvara familjens löjligt flådiga hem mot två inbrottstjuvar hör helt enkelt julen till. Men vad är egentligen värdet på det som den bortglömda lille pojken skyddar (och, i ärlighetens namn, vandaliserar på kuppen) med hjälp av sina finurliga fällor?

Frågan är (tydligen) flitigt debatterad bland filmens mest inbitna fans, och nu har The New York Times (NYT) till slut tagit tjuren vid hornen för att gå till botten med den viktiga julfilmsfrågan. Med hjälp av experter inom ekonomi och individer med koppling till filmen har den amerikanska tidningen en gång för alla tagit reda på exakt hur rik den välbärgade familjen McCallister i Ensam hemma faktiskt är.

Nu har vi svaret – så rik är Ensam hemma-familjen!
"Va, är jag så rik?!" Foto: Fox Film.

Hur mycket pengar har familjen McCallister i Ensam hemma?

Med glimten i ögat har New York Times Amanda Holpuch gjort en gedigen och underhållande djupdykning i familjen McCallisters ekonomiska status i Ensam hemma, för att få ett svar på hur mycket mamma och pappa McCallister faktiskt håvar in för att ha råd med sitt flådiga hus i en Chicagoförort.

Huset är kronjuvelen i ett välbärgat område för inbrottstjuvarna Harry (Joe Pesci) och Marv (Daniel Stern), och det är också den viktigaste faktorn för att kunna uppskatta hur mycket föräldrarna tjänar. Huset vi ser i Ensam hemma är enligt NYT beläget i Winnetka utanför Chicago och området beskrivs som ett av det dyraste i USA. Vi kan också konstatera att det är rejält rymligt, med utrymme för alla personer i familjen McCallister, plus ett myller av släktingar.

Baserat på information från Federal Reserve Bank of Chicago är det endast den rikaste procenten av hushåll i Chicago som skulle kunna ha råd med huset.

Nu har vi svaret – så rik är Ensam hemma-familjen!
Foto: Fox Film.

Och hur mycket måste man tjäna för att tillhöra den procenten, nu då?

Med utgångspunkten att familjen McCallister spenderade max 30 procent av sin inkomst på sitt hem har Holpuch tillsammans med tre experter inom olika grenar av ekonomi räknat ut att makarna McCallister måste haft en årlig inkomst på minst 305 000 dollar år 1990. Justerat för inflation hade motsvarande siffra 2022 varit 665 000 dollar.

Omvandlat till svenska kronor (med dagens valutakurs) kan vi alltså utgå från att familjen McCallister hade en ungefärlig årsinkomst på över 3 miljoner kronor 1990, och över 6,5 miljoner kronor justerat för inflation.

Stigande huspriser gör dessutom att en familj i dag hade behövt betala mycket mer än så för huset. Ett hus av samma kaliber som familjen McCallisters beräknades kosta omkring 2,4 miljoner dollar under 2022, och med det i beräkningen hade den årliga inkomsten istället behövt vara 730 000 dollar, eller cirka 7,3 miljoner kronor. Oavsett vilken siffra vi tittar på kan NYT slå fast att familjen McCallister, och deras motsvarighet i dag, hade behövt tillhöra Chicagos rikaste procent.

Här kan du läsa hela den underhållande NYT-artikeln om hur mycket stålar familjen McCallister faktiskt har. Analysen fortsätter i artikeln med att titta på allt från kostnader på flygresor till individernas beteende i de två första "Ensam hemma"-filmerna, och involverar uttalanden från personer med koppling till produktionerna.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL