ALLA Ensam hemma-filmerna rankade från sämst till bäst

ALLA Ensam hemma-filmerna rankade från sämst till bäst

Oskar Gustavsson Klingenstierna
10 december 2023 kl. 12:00

En av de bästa julfilmerna och dess uppföljare

1990 var året då en av de mest omtyckta julfilmerna hade sin premiär. Berättelsen om när den bråkiga pojken Kevin av misstag blir lämnad ensam hemma har sedan kommit att inspirera totalt fem uppföljare, den senaste kom för bara några år sedan. Nu kommer genomgången och rankningen av samtliga av filmerna i serien.

Den första filmen i serien där Macaulay Culkin spelar barnet har varit en stor del av min barndom då några släktingar hade den på VHS. Varje gång vi var på besök gick det bandet varmt, oavsett årstid, och har därför medfört att det antagligen är den filmen jag sett flest gånger.

Att det fanns fler filmer än de första två var länge okänt för mig, men så en dag bestämde jag och min vän oss för att se samtliga. Det ska erkännas att det var med en stor portion skepsis som vi slog oss ner i soffan för att avnjuta (?) den nu sex (!) filmer långa filmserien. Filmerna rangordnas från sämst till bäst.

Kevin (Mike Weinberg), Marv (French Stewart) & Vera (Missi Pyle) i "Ensam hemma 4). Foto: 20th Century Fox.

Ensam hemma 4 (2002)

Återigen hette pojken Kevin (Mike Weinberg), när film nummer fyra släpptes. Julen ska firas hos pappans (Jason Beghe) nya flickvän (Joanna Going) i ett stort hus fullt med teknologiska lösningar. Kevin upptäcker tidigt under sin vistelse i det nya huset att två personer spionerar och uppträder allmänt mystiskt. En av dem är Marv (French Stewart) som har samma namn som en av tjuvarna i de två första filmerna.

Medan pappa Peter och flickvännen hämtar gästerna inför julen på flygplatsen förbereder, som traditionen bjuder, Kevin fällor för att stå emot tjuvarnas inbrott. Den fjärde filmen i serien är den som är mest lik originalfilmerna på det viset att många av rollfigurerna innehar samma namn. Extra intressant med filmen är att den anspelar på att filmens Kevin har upplevt det som skett i ettan och tvåan eftersom Kevin känner igen Marv. Trots kopplingarna till de första filmerna är detta den sämsta i hela filmserien.

Här streamar du: Ensam hemma 4

Finn (Christian Martyn) i "Ensam hemma: Julkuppen". Foto: 20th Century Fox.

Ensam hemma: Julkuppen (2012)

Julen står för dörren när den 10-årige Finn Baxter (Christian Martyn) och hans familj flyttar tvärsöver USA, från Kalifornien till Maine. Finns granne berättar att familjens nya hus är hemsökt av ett spöke, vilket gör den unge pojken både nervös och nyfiken. I samma veva gör några inbrottstjuvar, med Sinclair (Malcolm McDowell) i spetsen, upp en plan om hur de ska sno åt sig en åtråvärd Edvard Munch-målning som sägs finnas i husets källare. Det blir en rafflande upplösning när föräldrarna är i väg på julfest och fastnar i snöstormen, systern blir av en olyckshändelse inlåst i källaren och allt hopp vilar nu på Finns axlar.

Här streamar du: Ensam hemma: Julkuppen

Max (Archie Yates) i "Borta bra men ensam hemma bäst". Foto: Disney+.

Borta bra men ensam hemma bäst (2021)

I den sjätte, och senaste filmen, i sviten får vi se när Archie Yates – spelade Jojos bästa vän Yorki i Jojo Rabbit (2019) – axlar rollen som pojken som lämnas ensam hemma. Denna gång heter pojken Max och råkar somna i familjens garage medan hela familjen åker till Tokyo för att fira jul. samma veva blir han anklagad för att ha snott åt sig en värdefull docka av den arbetslöse Jeff McKenzie (Rob Delaney).

Medan Max är ensam hemma har Jeff och hans fru Pam (Ellie Kemper) lokaliserat var han bor och planerar att göra inbrott för att ta tillbaka dockan då paret är i stort behov av pengar. Vi får i denna film se en cameo från Devin Ratray som spelade Kevins kaxiga storebror i de första två filmerna.

Här streamar du: Borta bra men ensam hemma bäst

Alex (Alex D. Linz) i "Ensam hemma igen". Foto: 20th Century Fox.

Ensam hemma igen (1997)

Fem år efter att den andra filmen gått upp på bio började det att klia i fingrarna hos filmproducenterna och man beslöt sig för att göra ännu en film. Denna gång fick pojken namnet Alex (Alex D. Linz) som av misstag får en radiostyrd bil som innehåller ett åtråvärt datorchip som är värt flera miljoner dollar. Skurkarna, som i denna film är fyra till antalet, börjar spåra upp var bilen har hamnat och snokar sedan reda på att det är Alex som har den. Det blir upp till den numera vattkoppssjuke Alex att försvara sitt hem på de mest uppfinningsrika sätten.

Vi får uppleva de, enligt mig, mest brutalaste förnedringar och fällor under hela filmserien. Det hela resulterar i en godkänd uppföljare som är värd en titt. Vi får för övrigt se en ung Scarlett Johansson, som gör en av sina första rollprestationer, i rollen som storasyster Molly.

Här streamar du: Ensam hemma igen

Kevin (Macaulay Culkin) i "Ensam hemma 2 - Vilse i New York". Foto: 20th Century Fox.

Ensam hemma 2 – Vilse i New York (1992)

Efter att första filmen blev en stor succé var det självklart att göra en uppföljare medan Macaulay Culkin hade åldern inne. Intressant är dock att titeln till filmen till viss del ljuger, faktum är att Kevin inte är ensam hemma. Denna gång är han i stället vilse i New York efter att ha hamnat på fel plan och på det viset tappat bort sin familj.

Det blir en händelserik dag. och natt, bland hotellobbys och leksaksaffärer där allt underlättas av att han råkat få med sig sin pappas kreditkort. Som av en händelse dyker tjuvarna från första filmen upp och vill självklart ha revansch och det är upp till Kevin att återigen skissa upp en plan på hur han ska reta gallfeber på dem.

Många av beståndsdelarna från den första filmen går att finna i denna, mer än godkända, uppföljare som tåls att se om. På senare år har filmen blivit känd för att en viss före detta amerikansk president dyker upp i en cameo.

Här streamar du: Ensam hemma 2 – Vilse i New York

Kevin (Macaulay Culkin) i "Ensam hemma". Foto: 20th Century Fox. 

Ensam hemma (1990)

Macaulay Culkin gjorde stor entré på filmduken när han gjorde ett, minst sagt, färgstarkt och minnesvärt porträtt av den upproriska, ostpizzaälskande och uppfinningsrika pojken Kevin McCallister. Kevin bor med sin mamma, pappa och fyra syskon i ett stort och julpyntat hem, någonstans i Chicago. Hans farbror Frank och kusiner är på besök eftersom de båda familjerna ska tillbringa julen i Paris hos några släktingar. Kevin avskyr alla i hans familj och släkt och får, efter ett utbrott, tillbringa natten på vinden. Allt är frid och fröjd tänker alla, men på planet över Atlanten upptäcker mamma Kate (Catherine O´Hara) att de glömt Kevin hemma.

Hemma i huset lever Kevin livet genom att äta glass, rota igenom sin storebrors hemliga lådor och titta på svartvit barnförbjuden film. Den bekymmerslösa vardagen byts sedan ut i allvar då Kevin måste försvara sitt hus mot ett par tjuvar och får samtidigt tillfälle att reflektera över julen och vad hans familj betyder för honom.

Chris Columbus, som numera är känd för att ha regisserat Välkommen Mrs Doubtfire (1993) och de tre första filmerna om Harry Potter, stod för regin och självaste John Williams komponerade filmmusiken. I övriga roller kan vi se en minnesvärd Joe Pesci som så ofta uppträder irriterad och allmänt kolerisk, denna film är inget undantag. I rollen som Kevins sängvätande kusin Fuller ser vi Culkins yngre bror Kieran Culkin. Vill du veta mer om denna ikoniska film kan jag varmt rekommendera att se avsnittet om filmen i dokumentärserien Filmer vi minns på Netflix. Macaulay Culkin fick för övrigt en stjärna på Hollywood Walk of Fame för drygt en vecka sedan. Under ceremonin närvarade Catherine O'Hara som spelade hans mamma i filmen. 

Här streamar du: Ensam hemma

Som vi kan se är det en filmserie som fortfarande på sätt och vis lever, men väntan lär nog bli lång innan vi, om det ens sker, får ta del av en potentiell Ensam hemma 7. Varför inte ägna dagarna fram till jul för att se samtliga filmer i filmserien? Det är om inte annat något att imponera med eller något att dra fram när samtalsämnena börjar sina under julledighetens långa samtal med släkt och vänner.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL