Ett sista race-stjärnornas julfilmstips – filmen David Hellenius MÅSTE se

Ett sista race-stjärnornas julfilmstips – filmen David Hellenius MÅSTE se

Emil Oscar Rasmussen
21 december 2023 kl. 13:12

Malin Åkerman och de andra i julens storfilm säger sitt – här julfilmerna vi ska se

Från "Love Actually" och "Ensam hemma" till mer dolda pärlor – här är julfilmerna som stjärnorna i "Ett sista race" tycker att Filmtopps läsare ska se i dagarna. Malin Åkerman lyfter fram två favoriter och David Hellenius en annan, trots att den ger honom tvångstankar.

På juldagen, den 25 december är det premiär för actionkomedin tillika familjefilmen Ett sista race. Inför premiären av det stjärnspäckade äventyret fick Filmtopp chansen att sätta sig ner med ett gäng av skådespelarna från filmen.

Efter att ha delat med sig av sina tankar om Ett sista raceoch givetvis uppmuntrat till att se den på bio i mellandagarna – fick stjärnorna också skicka vidare några julfilmstips till Filmtopps läsare. Malin Åkerman tipsade om två givna favoriter, David Hellenius erkänner att han får någon form av tvångstankar om han inte ser sitt tips och Johan Glans kommer med ett något överraskande förslag. Även Peter Dalle, Malte Gårdinger, Elsa Öhrn, Sara Soulié, Ola Forssmed och producenten Stefan H. Lindén kommer med sina ovärderliga förslag.

Ett sista race-stjärnornas tips på julfilmer – från Love Actually till Ensam hemma

Ett päron till farsa firar jul – Ett sista race-stjärnornas julfilmstips
Foto: Warner Bros.

Malin Åkermans julfilmstips:

– Jag är ett stort fan av Ett päron till farsa firar jul. Den är så härlig. Och sen Ensam hemma, [den] första. Den är så himla kul också [när man har] barn.

Det ska förtydligas att Malin Åkerman sa de engelska titlarna på sina två tips, men vi klandrar henne inte – National Lampoon's Christmas Vacation är sannerligen inte någonting man instinktivt översätter till "Ett päron till farsa firar jul".

David Hellenius julfilmstips:

– Då säger jag Love Actually. Det har blivit som en tradition att kolla på den. Och det är typ som att om jag inte tittar på den, så tror jag att det ska hända något jobbigt. Men helt ärligt så har jag ju tröttnat lite på den.

De flesta av oss kan nog relatera till David Hellenius ambivalenta känslor för Love Actually. Den hör ju julen till vid det här laget, men lite trött är man allt på den ibland? Hellenius betonar dock att han verkligen uppskattar filmen, tvångstankarna till trots.

Raka spåret till Chicago – Ett sista race-stjärnornas julfilmstips
Foto: UIP.

Johan Glans julfilmstips:

– Ja, men Ett päron till farsa firar jul är ju alltid [rolig] och, det kanske rent tekniskt är en Thanksgiving-film, men Raka spåret till Chicago med Steve Martin och John Candy. Man skrattar och skrattar och så gråter man i slutet för att den är så fin. Det är en sån "driving home for Christmas"-film.

Vi lyfter på hatten och tackar Johan Glans för att han sticker ut hakan en gnutta och kommer med ett aningen överraskande förslag – det behövs om vi inte ska trötta ut de vanliga favoriterna alltför mycket.

Stefan H. Lindén (producent) julfilmstips:

– Jag har en solklar där, det är Ensam hemma. Det finns ingen bättre. Och får jag säga Die Hard också?

Självklart får du lyfta fram "Die Hard" Stefan, det uppmuntras till och med. En tipslista med julfilmer är inte komplett utan förmågan att väcka debatten om Die Hard som julfilm till liv.

Love Actually
Foto: UIP.

Elsa Öhrns julfilmstips:

– Jag ser alltid Love Actually på jul, typ tre gånger på raken, för den är bara inprintad i [mig sen] barnsben på något sätt.

Utöver "Love Actually" passar Elsa Öhrn även på att pusha lite extra för att gå på bio nu i jul, framför allt på Ett sista race, men hon tipsar också om Sofia Coppolas Priscilla.

Malte Gårdingers julfilmstips:

Grinchen är bra, den gillar jag. Jag säger Grinchen!

Malte Gårdinger behövde visserligen få sitt tips föreslagit till sig av Elsa Öhrn, men han har inga problem att stå för det. Och tur är väl det. Grinchen - julen är stulen är väl ändå mer eller mindre obligatorisk på den här typen av lista?

Ett sista race-stjärnornas julfilmstips – Fanny och Alexander
Foto: SF.

Peter Dalles julfilmstips:

Livet är underbart. Sen brukar jag alltid fastna för Fanny och Alexander, femtimmarsversionen, därför att det är sånt bra filmarbete [...] Och jag och min dotter såg Love Actually, den ser vi varje år. Men den är fantastisk. Då gråter jag i varenda scen nästan, alltså det är så fint. Den där Portugalscenen [där de] inte kan förstå varandra. Jättefint.

Peter Dalle överraskar med en otrolig bredd i sina jultips när han inkluderar julklassikernas klassiker, Ingmar Bergman och mainstream-favoriten Love Actually.

Sara Souliés julfilmstips:

– I Finland ser vi ju Okänd soldat på julen, så det brukar vara lite mer dyster stämning på filmsidan.

Sara Souliés tips sticker ut från mängden och finns faktiskt i tre olika filmatiseringar: en från 1955, en från 1985 och en från 2017. Orutinerat nog frågade jag inte om hon syftade på någon specifik version.

När Harry träffade Sally
Foto: Egmont Film.

Ola Forssmeds julfilmstips:

– Då slänger jag in någonting bra här på slutet, då säger jag Ett päron till farsa firar jul med Chevy Chase. En annan film som utspelar sig mycket under julen är ju När Harry träffade Sally... Fantastisk. Den är så jävla bra tycker jag.

Ola Forssmed avrundar tipsen med en traditionell klassiker och älskade När Harry träffade Sally, som funkar lika väl på hösten, som runt jul och vid nyår.

Julfilmstipsen i listform:

  • Malin Åkerman – Ett päron till farsa firar jul (1989), Ensam hemma (1990)
  • David Hellenius – Love Actually (2003)
  • Johan Glans – Ett päron till farsa firar jul (1989), Raka spåret till Chicago (1987)
  • Stefan H. Lindén – Ensam hemma (1990), Die Hard (1988)
  • Elsa Öhrn – Love Actually (2003)
  • Malte Gårdinger – Grinchen: julen är stulen (2000)
  • Peter Dalle – Livet är underbart (1946), Fanny och Alexander (1982), Love Actually (2003)
  • Sara Soulié – Okänd soldat (1955, 1985, 2017)
  • Ola Forssmed – Ett päron till farsa firar jul (1989), När Harry träffade Sally... (1989)

Vi tackar Ett sista race-gänget för deras härliga jultips!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL