Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Nordic Drama Queens – nytt skandinaviskt produktionsbolag

Nordic Drama Queens – nytt skandinaviskt produktionsbolag

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
01 september 2021
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
01 september 2021

Amerikanska Endeavor Content investerar i Nordic Drama Queens.

Den globala mediekoncernen Endeavor Content investerar i det nya produktionsbolaget Nordic Drama Queens som ska bli ett talangfokuserat bolag och producera film och TV-drama i hela Skandinavien. Det meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Den globala mediekoncernen Endeavor Content investerar i det nya produktionsbolaget Nordic Drama Queens som ska bli ett talangfokuserat bolag och producera film och TV-drama i hela Skandinavien. De tre grundarna Josefine Tengblad, Sandra Harms och Line Winther Skyum Funch, har gedigen och bred erfarenhet av Skandinaviens film- och TV-bransch med bland annat erfarenhet från TV4 och C More, Miso Film Sweden, SF samt Yellow Bird.

Milleniumtriologin, Modus, 438 dagar, Fartblinda, Tunn is och Lust (i produktion) är bara några av de tre grundarnas tidigare projekt. Bolagets fokus kommer att ligga på att utveckla och berätta historier av unika röster, både nya och etablerade, med avtryck i vår samtid. 

– Just nu förändras vår bransch väldigt snabbt och det behövs ett nytänk i hur innehåll skapas och utvecklas, vilka historier vi berättar och på vilket sätt. I sådana tider handlar allt om talangerna, berättarrösterna och därför är vi så glada att alliera oss med en koncern som har sina rötter i en talangagentur. Vi vill fokusera vår verksamhet på partnerskap och utveckling av talanger. Med Endeavor Contents stöd och expertis kommer vi eftersträva att hitta historier, teman och vinklar som inte är givna och som vi saknar i dagens utbud, säger Nordic Drama Queens grundare Josefine Tengblad, Sandra Harms och Line Winther Skyum Funch.

Endeavor Content är en globalt ledande mediekoncern med framgångsrika titlar som Killing Eve, The Night Manager och Normal People bakom sig. 

– Vi är väldigt glada över samarbetet med Josefine, Sandra och Line och deras vision att bygga ett bolag som ska vara ett hem för nytänkande talanger inom Skandinavisk dramaproduktion. Innovativt berättande har inga geografiska gränser och det här kommer skapa många möjligheter till nytt innehåll i en region som redan befäst sin position som en av världens mest intressanta producenter av drama, säger Chris Rice och Graham Taylor, Co-Presidents på Endeaver Content.

LÄS OCKSÅ: Svensk film genom tiderna

Om grundarna av Nordic Drama Queens.

JOSEFINE TENGBLAD har varit Dramachef på TV4 och C More sedan 2014. De senaste produktionerna inkluderar bl.a. Fartblinda, Hamilton, Ture Sventon, Tunn is (nominerad för audience award vid Series mania 2020), Top dog (nominerad vid Cannes series 2020), Agatha Christie’s Hjerson och Knutby (i produktion). 

Innan TV4 arbetade Josefine på produktioner som Lars von Triers Dogville och Manerlay samt var line producer på 23 Wallander-filmer, producerade av Yellow Bird. 2010 startade hon sitt eget produktionsbolag Lebox produktion där hon producerade långfilmen Kyss mig som delvis är baserad på Josefines eget liv. För filmen tilldelades hon Lorenspriset som bästa producent vid Göteborgs filmfestival 2011.

SANDRA HARMS har varit producent och Managing Director på Fremantle-ägda Miso Film Sverige sedan starten 2014. Produktionerna på Miso Film inkluderar thrillerserien Modus i två säsonger, kriminalserien Box 21 samt långfilmerna Jag kommer hem igen till jul (vinnare av Guldbaggens publikpris 2020)  och 438 dagar, sexfaldigt guldbaggenominerad 2020, bland annat för Bästa Film. 

Sandra valdes till ”Producer on the Move” vid Cannes Film Festival 2012 efter att ha producerat långfilmerna Bekas, VI och Prinsessa (trefaldigt Guldbaggenominerad, bland annat för Bästa Film). Sandra är just nu i postproduktion med komediserien Lust som produceras av Miso Film Sverige för HBO Max

LINE WINTHER SKYUM FUNCH har mer än 15 års erfarenhet av branschen, inkluderande 10 år hos Yellow Bird som exekutiv producent och CCO. 

Som exekutiv producent inkluderar Lines credits Millenium-trilogin (Emmy award-vinnare för bästa miniserie), Okkupert, Rebecka Martinsson, Det som göms i snö, Wallander och Tunn is (nominerad för audience award vid Series mania 2020).

Line grundade WISK Production 2019. Ett bolag som har fokuserat på samproduktioner av högkvalitativa dramaserier inom Skandinavien. 

Om Endeavor Content.

Endeavor Content är en globalt ledande mediakoncern samt producent/distributör av film och TV. Producerade filmer inkluderar bl.a. Book Club för Paramount Pictures, Blue Miracle för Netflix, Just Mercy för Warner Bros och Joe Bell med Roadside Attractions samt kommande titlar som Ambulance för Universal Pictures och My Best Friend’s Exorcism för Amazon

Producerade TV-serier inkluderar bl.a. See och Truth Be ToldApple TV+, Nine Perfect Strangers och kommande Life & Beth för Hulu, Severance för Apple TV+ och Tokyo Vice för HBO Max. Endeavor Content hanterar också global distribution för serier som Killing Eve, Normal People och The Night Manager.  

Endeavor Content är en division av Endeavor (NYSE: EDR), ett globalt underhållnings-, sport- och innehållsbolag.

LÄS MER: Svenska filmer och serier

NÄSTA ARTIKEL