Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
The Crown

The Crown säsong 5 – Detta vet vi!

  • Netflix
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
15 november 2020
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
15 november 2020

Så länge fortsätter succéserien.

Den fjärde säsongen av Netflix succéserie "The Crown" har precis haft premiär, men redan nu längtar vi efter en fortsättning. Tack och lov kan vi med 100 procent säkerhet säga att vi kommer att få mera!

Netflix pumpar ut produktioner på löpande band. Mycket av det som släpps är inte heller särskilt bra, men om det är någon serie som verkligen vittnar för hur fantastisk streamingtjänsten kan vara när den verkligen vill så är det The Crown.

Sett till att detta inte är någon publikfriare (det är ju trots allt ett evighetslångt kostymdrama om Storbritanniens sittande regent) visar The Crown att publiken verkligen suktar efter högkvalitativa manus, införlivade med högklassigt skådespel.

I "The Crown" följer vi drottning Elizabeth II:s tid som monark, från att hon år 1952 som 25-åring får veta att hon ska ta över rollen efter att hennes fader Georg VI dött, fram till hennes styre under 2000-talet.

Nu har den fjärde säsongen släppts, som av många har hyllats som den allra bästa hittills. Vi på Filmtopp gav den högsta betyg med motiveringen:

"En serie som startar starkt och sedan bara ökar i kvalitet för varje säsong. Fortsätter det såhär i de två avslutande säsongerna kommer vi kunna placera The Crown bland de bästa tv-serierna som någonsin gjorts."

I säsongen såg vi återigen Oscarsbelönade Olivia Coleman i rollen som drottning Elizabeth II, denna gången under tidsspannet 1979-1990. Sett till tidsperioden får vi också bekanta oss med Gillian Anderson i rollen som premiärminister Margaret Thatcher och Emma Corrin som folkkära prinsessan Diana.

The Crown säsong 5 kommer att bli av.

The Crown
Foto: Netflix.

Sedan tidigare är det bestämt att The Crown kommer att bestå av sex stycken säsonger. Hur lång en serie blir i realiteten är givetvis svårare att säga, inte minst i en tid när många produktioner läggs ner på grund av en rådande pandemi. MEN The Crown säsong 5 (och med största sannolikhet säsong 6) ska oavsett definitivt bli av.

Det är i alla fall vad Netflix själva säger och sett till att säsong 4 har fått ett så pass exemplariskt mottagande 84/100 enligt Metacritic och 96/100 (!!!) på Rotten Tomatoes krävs det verkligen något extremt drastiskt för att ändra på detta.

Ny skådespelare för rollen som Elisabet.

Vad som också utmärker The Crown från många andra serier är att Netflix har tagit beslutet att byta ut skådespelarna under resans gång. Detta så klart eftersom Elizabeth II liv gestaltas under ett så pass långt tidsspann.

I de första två säsongerna såg vi Claire Foy i rollen som drottningen. Sedan har vi fått se Olivia Coleman gestalta henne i säsong 3 och 4.

I den femte och avslutande sjätte säsongen kommer Imelda Staunton ta på sig kronan. Staunton är en skicklig skådespelare som har varit aktiv sedan början av 80-talet, men mest känd är hon tveklöst som ondskefulla rektor Dolores Umbridge i Harry Potter och Fenixorden.

Exakt när The Crown säsong 5 släpps vet vi inte i dagsläget, men vi kan förvänta oss premiären blir någon gång under 2022.

NÄSTA ARTIKEL