Netflix satsade 55 miljoner på serie – regissören köpte kryptovalutor

Netflix satsade 55 miljoner på serie – regissören köpte kryptovalutor

Emil Oscar Rasmussen
23 november 2023 kl. 10:11

Sci-fi-serien som slukade Netflix pengar

Hösten 2018 slogs Hollywood om rättigheterna till en ny sci-fi-serie. Netflix drog det längsta strået och satsade över 55 miljoner dollar på projektet – pengar som regissören spenderade på bl.a. aktier, kryptovalutor och bilar. Serien? Den lyser fortfarande med sin frånvaro.

Under 2018 satsade Netflix som allra hårdast på att befästa sin position som streamingmarknadens gigant, innan utmanare som Disney+ och Apple TV+ skulle lanseras. Bland projekten som de hoppades skulle bidra till att upprätthålla dominansen på marknaden fanns en sci-fi-serie, Conquest, de slogs med näbbar och klor för att få rättigheterna till.

Floppen "47 Ronin" var Carl Rinschs enda stora projekt innan dealen med Netflix. Foto: Universal Pictures.

Amazon såg ut att ha vunnit kampen om projektet, men innan någonting var påskrivet ringde Cindy Holland, tidigare Vice President for Original Content på Netflix, personligen upp upphovsmannen Carl Rinsch och erbjöd honom en deal som landade Netflix rättigheterna till Conquest. Det skulle visa sig bli starten på en ekonomisk katastrof för streamingjätten – och det har fortfarande inte färdigställts ett enda avsnitt av serien.

Netflix satsade 55 miljoner dollar på serie – skaparen kryptovalutor, bilar och kläder

För att vinna rättigheterna till den eftertraktade sci-fi-serien om artificiella människor betalade inte Netflix bara mer än sina konkurrenter, de erbjöd också större kreativ frihet och ekonomisk kontroll än vad som hör till vanligheterna. Och allt detta till en regissör som endast har en långfilm på sitt CV, 47 Ronin (2013) med Keanu Reeves (som dessutom finansierade Rinschs sci-fi-satsning i dess tidigare skeden), och vars största merit i övrigt är att ha regisserat musikvideon till "Greyhound" av Swedish House Mafia.

Netflix satsning på Rinsch och hans sci-fi-projekt visade sig snart vara ett rejält snedsteg för streamingtjänsten. Fem år efter att affären gick i lås har ännu inget avsnitt färdigställts och i New York Times djupgående granskning av situationen framgår det att Rinsch spenderat mycket av pengarna på börsen, kryptovalutor, bilar, möbler och dyra kläder.

Som om inte det vore nog pågår just nu en rättslig tvist mellan Rinsch och Netflix, efter att regissören hävdat kontraktsbrott och menar att Netflix är skyldig honom minst 14 miljoner dollar i skadestånd.

Trodde sig kunde förutspå blixtnedslag

New York Times granskning grundar sig bland annat på uttalanden från seriens skådespelare och medarbetare, SMS och mejlkonversationer samt information från en skilsmässoansökan från hans fru.

Enligt dessa ska Rinschs beteende ha blivit oberäkneligt en kort tid efter att kontraktet med Netflix var påskrivet. I informationen New York Times tagit del av finns exempelvis påståenden om att Rinsch sade sig ha förmågan att förutspå blixtnedslag och att han hade "lokaliserat den hemliga spridningsmekanismen" bakom covid-19. Under inspelningen av serien ska han återkommande anklagats för att behandla sitt team illa, gått dagar utan att sova och vid ett tillfälle anklagat sin fru för att planera ett lönnmord på honom.

Huvudpersonen själv har dock inte velat uttala sig till New York Times. Detta eftersom han, enligt ett inlägg på hans Instagram-konto (som nu är inaktiverat) för att han misstänkte att artikeln skulle "ta upp det faktum att jag på något sätt blivit galen ... (spoiler alert) ... det har jag inte".

Netflix verkar nu har gett upp på serien. Till New York Times säger en talesperson att det "efter mycket tid och kraft blev uppenbart att Mr. Rinsch aldrig tänkte färdigställa projektet han gick med på att skapa".

Läs hela New York Times fascinerade artikel om Netflix mardröm med Carl Rinsch.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL