Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Så blir Genombrottet – allt om Netflix nya svenska serie

Så blir Genombrottet – allt om Netflix nya svenska serie

  • Netflix
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
03 november 2022
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
03 november 2022

Om dubbelmordet i Linköping

Netflix presenterar "Genombrottet", en svensk serie i fem delar baserad på journalisten Anna Bodins och släktforskaren Peter Sjölunds bok "Genombrottet: Så löste släktforskaren dubbelmordet i Linköping" från 2021.

När dubbelmordet i Linköping 2004 till slut klarades upp efter 16 år var det en släktforskare som stod för lösningen. För första gången i Europa kunde ett mord lösas upp genom släktforskning. Nya serien Genombrottet är en dramatisering om den oväntade hjälten, om ett osannolikt samarbete och jakten på en mördare. Men det är också en berättelse om hur ett olöst brott påverkar ett samhälle och vad som händer med människor som står utan svar på både ”Vem?” och ”Varför?”.

Så blir Genombrottet – allt om Netflix nya svenska serie
Mattias Nordkvist. Foto: Haval Mulla Nazar.

Serien Genombrottet skrivs av författaren bakom Snabba Cash

I huvudrollerna syns Peter Eggers (Snabba Cash) och Mattias Nordkvist (Vår tid är nu, The Wife), som polischef respektive släktforskare. Genombrottet produceras av FLX och regisseras av Lisa Siwe (I taket lyser stjärnorna, Modus). Manusförfattare är Oskar Söderlund (Snabba Cash, Mörkt hjärta). 

Så blir Genombrottet – allt om Netflix nya svenska serie
Peter Eggers. Foto: Mattias Edwall.

– När jag läste boken Genombrottet slogs jag av att det bakom denna gigantiska mordutredning fanns så starka människoöden. Poliser som vägrar ge upp, anhöriga som vill ha svar på frågor och inte minst släktforskaren som till slut kom med lösningen. Det är ett fruktansvärt trauma som drabbar människorna och staden Linköping och jag vill på ett respektfullt sätt berätta om försöken att ta sig vidare från ett sådant trauma. För mitt i tragedin finns människor som vägrar ge upp, som kämpar för att kunna gå vidare och vars hela liv präglas av det som skett, säger manusförfattare Oskar Söderlund.

Så här säger regissören Lisa Siwe om nya serien Genombrottet:

– Även om det här är en fiktiv dramaserie om ett brott, så är det framför allt en skildring av en mänsklig tragedi där vi fokuserar på offren och utredningen snarare än gärningsmannen. Det är en berättelse om den medkänsla och omsorg som behövs för att kunna gå vidare när hemska saker händer. I vår serie följer vi de två huvudkaraktärerna när de söker efter svaren som alla andra också letar efter – genom att arbeta med två helt olika metoder. Släktforskaren går bakåt i tiden för att hitta ledtrådar i kyrkböcker och släktträd medan polismannen går vidare i sitt sökande för att hitta nästa ledtråd efter gärningsmannen.

Författarna Anna Bodin och Peter Sjölund längtar efter att få se dramatiseringen: 

– Vi är så glada att FLX och Netflix berättar den här historien som bygger på vårt omfattande arbete. Det här är det första brottmålet i Europa som har lösts med genetisk släktforskning och det är ett fall som har berört oss, Linköping och Sverige djupt. 

Än så länge finns inget premiärdatum för "Genombrottet". Vi låter dig veta så snart informationen kommer ut.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL