Norska krigsfilmen Narvik är den mest streamade på Netflix just nu

Norska krigsfilmen Narvik är den mest streamade på Netflix just nu

  • Netflix
Emil Oscar Rasmussen
25 januari 2023 kl. 16:01

Norsk krigsfilm erövrar Netflix

Den norska krigsfilmen "Narvik" gör succé på Netflix och har seglat upp som den mest sedda filmen i Sverige efter sin premiär.

Den 23 januari landade Narvik – ett norskt krigsdrama – på Netflix. Trots att filmen lanserades på streamingtjänsten under förvånansvärt diskreta former (den fanns exempelvis inte ens med i utskicket över januaripremiärerna), så har det inte stoppat den från att göra omedelbar succé i Sverige. Filmen har snabbt seglat upp som den mest streamade filmen i landet.

Har du varken hunnit se filmen eller har koll på norsk krigshistoria är det andra världskriget-slaget om Narvik, i Nordnorge, som ligger som bakgrund till händelserna i filmen. I Narvik får vi se hur en norsk soldat återvänder hem till den lilla staden och gör en minst sagt chockerande upptäckt om sin fru.

Narvik var under andra världskriget en viktig källa till järnmalm för tyskarna och slaget på platsen beskrivs som det första betydande nederlaget för Adolf Hitler.

Filmen hade ursprungligen norsk biopremiär på juldagen 2022 och är en produktion av Nordisk Film, som globalt distribuerats via Netflix. Narvik är regisserad av Erik Skjoldbjærg och skriven av honom tillsammans med Live Bonnevie och Christopher Grøndahl.

I rollerna ser vi bl.a. Kristine Hartgen, Henrik Mestad, Stig Henrik Hogg, Christoph Bach m.fl.

Genom att placera sig överst på topplistan över de mest sedda filmerna har Narvik passerat andra Netflix-original, som Jung_E, Glass Onion: A Knives Out Mystery och The Pale Blue Eye.

Det här är den andra stora, norska krigsfilmssatsningen vi fått ta del av på kort tid. I december 2022 hade även Viaplays Guldtransporten premiär.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL