Netflix stäms för "blackwashing" i Jada Pinkett Smiths nya dokumentärserie

Netflix stäms för "blackwashing" i Jada Pinkett Smiths nya dokumentärserie

  • Netflix
Emil Oscar Rasmussen
Uppdaterad 20 april 2023 kl. 13:04 | Publicerad 19 april 2023 kl. 16:04

Ny dokumentär på Netflix rör upp känslor

I Netflix kommande dokumentärserie "Queen Cleopatra", producerad av Jada Pinkett Smith, påstås Kleopatra ha varit svart – vilket rör upp känslor online. Från egyptiskt håll ska till och med en stämningsansökan lämnats in mot streamingtjänsten.

"Whitewashing" är en etablerad term inom film- och tv-industrin och refererar till hur vita skådespelare och karaktärer många gånger får ersätter individer som ur ett historiskt och logiskt perspektiv borde ha varit av en annan hudfärg.

Termen "blackwashing" – som syftar till när motsvarande sak görs med skådespelare som har svart hudfärg – är inte vedertagen i samma utsträckning, men trots det har Netflix blivit måltavla för kritik för att ägna sig åt just "blackwashing".

Det är Jada Pinkett Smiths kommande dokumentärserie med fokus på afrikanska drottningar som är källan till kritiken.

Netflix stäms för dokumentär som påstår att Kleopatra var svart

Den kommande, första säsongen av den Jada Pinkett Smith-producerade dokumentärserien Queen Cleopatra kommer, som titeln antyder, att handla om Kleopatra. Trots att dokumentärserien inte haft premiär ännu har den redan hamnat i blåsväder. Anledningen till att produktionen kritiseras beror på att ett stort fokus – åtminstone baserat på trailern – kretsar kring Kleopatras etnicitet, med påståenden om att hon var svart.

Påståendet har ifrågasatts av flertalet historiker som påpekar att Kleopatra var del av den Ptolemeiska ätten, som är av grek-makedonisk härkomst, och utan egyptiska rötter. Många har också gjort en poäng av att man inom den Ptolemeiska dynastin gifte sig med andra greker och ofta till och med inom den egna familjen, vilket ses som ytterligare bevis på att hon inte hade några afrikanska rötter. Kleopatra ska också ha varit den första av sin ätt som ens brydde sig om att lära sig det egyptiska språket.

David Abulafia, professor i medelhavshistoria vid Cambridge universitet påpekar i The Spectator vikten av att Netflix kan göra gott genom att producera dokumentärer om kända drottningar, och menar att han förstår viljan att hitta afrikanska hjältinnor i historien, men uppmanar till att hålla sig till fakta.

– Det är enklare [att hålla sig till fakta] när det kommer till drottning Kleopatra VII av Egypten än nästan någon annan från den eran, skriver Abulafia innan han bl.a. presenterar de ovan nämnda argumenten.

Medan de flesta historiker och historieentusiaster nöjer sig med att ifrågasätta påståendena om Kleopatras härkomst och hudfärg i Queen Cleopatra, har en advokat från Egypten tagit det steget längre. Enligt Egypt Independent ska advokaten Mahmoud al-Semary ha lämnat in en stämningsansökan i Egypten för att få streamingtjänsten nedstängd i landet.

Al-Semary menar bl.a. att dokumentären motsäger egyptisk historia och att den förespråkar så kallad afrocentrism, med syftet att underminera egyptisk identitet.

Det finns bevisligen belägg för att ifrågasätta några av de påståenden som tycks lyftas fram i den kommande Netflix-dokumentären, men med tanke på hur många exempel av "whitewashing" det finns som inte lett till några som helst stämningar är det nog på sin plats att även ifrågasätta motiven bakom den här typen av stämning.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL