Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Den osannolika mördaren

Den osannolika mördaren anmäls för förtal av avliden

  • Netflix
Carl-Christian Frunck | Nyhet
15 november 2021
Carl-Christian Frunck | Nyhet
15 november 2021

Serien gör inte anspråk på att lösa fallet

Robert Gustafsson spelar Stig Engström den så kallade Skandiamannen i den nya Netflixserien, Den osannolika mördaren. Anhöriga har varit djupt kritiska mot porträtteringen och nu anmäls tv-serien till justitiekanslern (JK) för förtal av avliden.

Producenterna bakom Netflix-serien Simon Kaijser och Charlotte Brändström menar att Den osannolika mördaren är en fiktiv skildring. Det är inte bevisat att Stig Engström skulle ha mördat Olof Palme. Men det råder ingen tvivel om att Stig Engström, även kallad för "Skandiamannen" pekas ut som Olof Palmes mördare av Palmegruppen som utrett mordet sedan 1986.

Netflix har tidigare sagt att serien inte gör anspråk på att lösa fallet och att den är baserad på boken ”Den osannolika mördaren” av Thomas Pettersson. Personen som har JK-anmält Den osannolika mördaren anser dock att förklaringen inte håller, och att Stig Engström har utsatts för ett karaktärsmord, skriver magasinstidningen Avsnitt.

”Att ett utpekande sker i skönlitteratur har aldrig utgjort ett hinder mot en fällande dom för förtal eller förtal av avliden och samma resonemang bör tillämpas på den typ av verkligheten ”inspirerad” fiktion som det här rör sig om”, skriver anmälaren som också konstaterar att filmmediet har en särskilt stor genomslagskraft jämfört med litteratur.

Men för att JK ska gå vidare med ett förtalsmål behöver det vara påkallat från allmän synpunkt. Det innebär att fallet har en större betydelse för till exempel en yrkeskår av samhället. Juristen Dag Wetterberg menar att det skulle kunna bli så i just detta fall, vilket också blir ett ovanligt beslut.

– När man pekat ut någon för ett så pass allvarligt brott. Det är dessutom ganska svårt att visa att det är sant, leder till att det blir förtal. Jag skulle också säga grovt förtal. Så justitiekanslern skulle ha ett ganska gott case, säger Dag Wetterberg.

En viktig roll i Netflix-serien är Stig Engströms ex-fru, spelad av Eva Melander. När SVT intervjuade verklighetens exfru uppger hon att hon inte har sett serien. Hon vill inte heller låta sig intervjuas framför kameran, men är tydlig med att hon inte ville gestaltas i serien. 

– Det är ju ett personangrepp mot mig. Att använda mitt namn. I en historia som är 36 år gammal. Det är ju absurt. Jag tycker i alla fall att de har gjort ett väldigt stort fel, säger Stig Engströms exfru till SVT.

– Jag har ju funderat över det här med att koppla in advokat. Men det kommer bara bli elände med det antagligen. Det kostar pengar och det. Men jag tycker att det har den karaktären att det nästan är brottsligt, säger Stig Engströms exfru.

Stig Engström avled den 26 juni 2000, 66 år gammal.

MER LÄSNING:

NÄSTA ARTIKEL