Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Den osannolika mördaren

Engströms exfru kritiserar “Den osannolika mördaren”

  • Netflix
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
12 november 2021
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
12 november 2021

Robert Gustafsson spelar Stig "Skandiamannen" Engström, i nya Netflixserien "Den osannolika mördaren". Engström ska enligt Palmegruppens utredning varit den som sköt Sveriges statsminister Olof Palme. Nu kommer skarp kritik mot serien från två personer som porträtteras i den.

Ulrika Glaser Rydberg har i media kallats “vapensamlarens dotter”. Hon är kritiskt i sitt omdöme av serien och hennes far framstår som en vuxenmobbare som är särskilt elak mot Stig Engström.

– Jag blir ledsen. Man kan säga mycket om vår familj, det kan man göra om alla människor. Men att min far var elak? Aldrig! Han framställs ju som en slags despot, mobbare av världsklass. Han har aldrig betett sig så, inte mot vår mor, inte mot sina vänner, inte mot någon. Att vara strikt är inte detsamma som att vara elak, säger Ulrika Glaser Rydberg till SVT.

Hon har även invändningar av porträtteringen av Stig Engström, mannen hon tidigare kallade för "farbror Stig".

– Den här mannen var ju allt annat än det som framställs i serien. Stig var flott! Stig hade gått på Sigtuna och han visste hur man uppförde sig. Han var socialt kompetent. Om jag lägger ihop den insida jag känner av Stig med den exteriören och försöker lägga ett pussel, blir då svaret att det här är en människa som mördar en annan? säger Ulrika Glaser Rydberg.

En annan viktig karaktär i serien är Stig Engströms exfru, spelad av Eva Melander. När SVT intervjuade exfrun har hon inte sett serien.

MER LÄSNING: Vi recenserar Den osannolika mördaren!

– Det är ju ett personangrepp mot mig. Att använda mitt namn. I en historia som är 36 år gammal. Det är ju absurt. Jag tycker i alla fall att de har gjort ett väldigt stort fel, säger Stig Engströms exfru till SVT.

– Jag har ju funderat över det här med att koppla in advokat. Men det kommer bara bli elände med det antagligen. Det kostar pengar och det. Men jag tycker att det har den karaktären att det nästan är brottsligt, säger Stig Engströms exfru.

Netflix understryker i ett mejl till SVT att serien baseras på Thomas Pettersson bok Den osannolika mördaren, Skandiamannen och mordet på Olof Palme och gör anspråk på inte att presentera en lösning på Palmemordet.

Stig Engström avled den 26 juni 2000, 66 år gammal.

NÄSTA ARTIKEL