5 saker du inte visste om Quentin Tarantino

När Samuel L. Jackson försvarade Tarantino mot rasismpåståenden

Filmtopp
25 september 2022 kl. 20:09

"Det skulle vara omöjligt för honom att vara rasist"

När "Django Unchained" kom ut anklagade flera Quentin Tarantino för att vara rasist. Nonsens, menar vännen och kollegan Samuel L. Jackson som försvarar honom.

Samuel L. Jackson och Quentin Tarantino har en lång gemensam historia. Sedan Jackson glänste som Jules Winnfield i Pulp Fiction (1994) har han medverkat i flera Tarantino-filmer i Jackie Brown, Django Unchained och The Hateful Eight. Därför kommer det kanske inte som någon större överraskning att att skådespelaren skulle försvara regissören när han blev anklagad för rasism.

När Tarantinos westernrulle Django Unchained – filmen om en frigjord slav som ska frita sin fru från onda slavägare – kom ut 2012 blev det stor ramaskri. Framför allt var folk upprörda kring filmens språkbruk där N-ordet används flitigt, och Tarantino anklagades av många för att vara rasistisk. Men i en intervju inte långt efter att det begav sig och som nyligen kommit upp till ytan avfärdar Jackson alla sådana påståenden. 

När Samuel L. Jackson försvarade Tarantino mot rasismpåståenden

När Samuel L. Jackson försvarade Tarantino mot rasismpåståenden
Samuel L. Jackson tillsammans med John Travolta i "Pulp Fiction". Foto: Miramax Films.

Nej, när Tarantino hamnade i skottgluggen var Jackson var tydlig med att skjuta ner de negativa rubrikerna som spreds runt hans vän och kollega. Det var i en intervju med Charlie Rose 2016 som han sade att det skulle vara omöjligt för Tarantino att vara rasist: 

– Jag säger alltid till folk att jag inte förstår hur de kan se på hans filmer och inte inse att varje karaktär han någonsin gett mig i stort sett har varit den smartaste. 

Han fortsatte:

– Mina karaktärer har haft mest dignitet och respekt, de styr saker och ting. De är är inte på något sätt korkade, utan förstår väldigt mycket om vad som försiggår. Det skulle vara omöjligt för en rasist att skriva sådana karaktärer för mig. 

Jackson har inte fel i att hans karaktärer ofta är de listigaste. I Django Unchained spelar han den sluge husslaven Stephen som blivit en anförtrodd person i ett rikt hem. Han gör saker och ting svårt för Django (spelad av Jamie Foxx) när han ser igenom hans planer på att försöka rädda sin hustru. I filmen ser vi också Tarantino spela en indrivare av slavar som överrumplas och dödas av Django.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL