Buzz Lightyear.

Mellanöstern bojkottar Lightyear – på grund av gaykyss

Filmtopp
13 juni 2022 kl. 16:06
ANNONS
ANNONS

Nästa Disneyfilm att blockeras i ett flertal länder

I Disneys och Pixars kommande äventyrsfilm "Lightyear" får vi se en scen där två kvinnliga karaktärer kysser varandra, vilket gör att en rad länder i Mellanöstern väljer att bojkotta filmen.

Den 16 juni är det premiär för Pixars efterlängtade storfilm Lightyear. I fokus är astronauten som inspirerade leksaken Buzz Lightyear som vi mycket väl känner igen från Toy Story-filmerna. Nu rapporterar Deadline att Lightyear inte har fått distributionscertifikat för att få gå upp på biografer i Mellanösternländer som Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Bahrain, Egypten, Kuwait, Oman och Qatar. Den kommer inte heller att gå på bio i Malaysia eller Indonesien. Problemet ska grunda sig i en kyss mellan Alisha, en karaktär med röst av Uzo Aduba, och en annan kvinna.

Disney hade tidigare tagit bort scenen i fråga ur Lightyear men valde att återinföra den efter kritiken mot filmjättens backning av Floridas nya "Don't Say Gay"-lag, som bland annat förbjuder lärare i delstaten att prata om HBTQ-relaterade frågor.

Karaktärernas förhållande i sig självt ifrågasattes aldrig under tillverkningen av Lightyear, men en källa till Deadline menar att en kyss dem emellan togs ursprungligen bort. Samarbetsstudion Pixar riktade då skarp kritik mot Disneys VD Bob Capek

Bland andra Disney-filmer som nyligen fått möta restriktioner i Mellanöstern på grund av allt från skildringar av eller referenser till homosexualitet hittar vi "Doctor Strange In The Multiverse Of Madness" och "Eternals".

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL