Recension: Killers of the Flower Moon (2023)

Martin Scorseses mastodontfilm Killers of the Flower Moon floppar på bio

Axel Diedrichs
Uppdaterad kl. 15:10 | Publicerad 30 oktober 2023 kl. 08:10

Har långt kvar för att gå jämnt ut

Den andra bioveckan för "Killers of the Flower Moon" har varit tuff. Filmen som kostade 200 miljoner dollar att göra ser ut att floppa intäktsmässigt.

Hyllningarna har länge regnat över höstens stora biodrama Killers of the Flower Moon som frontas av de två jättarna Leonardo DiCaprio och Robert De Niro. Men biobesökarna drar sig för att se Martin Scorseses film som vi nu kan se vad den tjänat på biljettförsäljning så här långt. När Variety rapporterar de senaste Box Office-talen står det klart att den endast dragit in 88 miljoner dollar världen över. Skräckfilmen Five Nights at Freddy's tjänade in 78 miljoner dollar bara i USA under sin öppningshelg.

Martin Scorseses mastodontfilm Killers of the Flower Moon floppar på bio
Publiken väljer skräck framför Scorsese. Foto: Universal Pictures.

Lång väg till att tjäna in sin produktionskostnad

Bara produktionen av Killers of the Flower Moon kostade 200 miljoner dollar. Utöver den summan uppges många miljoner ha lagts på marknadsföring. Därför är det oklart om filmen, vars andra vecka inneburit ett säljtapp på 61%, kommer att kunna tjäna in vad den gick på att göra.

Vad det är som gått så snett för filmen är inte helt enkelt att peka på, men en kvalificerad gissning är att det beror på den långa speltiden som klockar in på tre och en halv timmar. Kanske har det också att göra med att den går upp på biografer under halloweentider och tvingas konkurrera mot all den högtidliga skräck som visas. Eller att man så småningom kommer att få se filmen på Apple TV+.

Prismässigt får man mer betydligt bio för pengarna om man väljer att se Killers of the Flower Moon än ovan nämnda Five Nights at Freddy's. Medan den kostar 149 kronor per ordinarie biljett ligger "Killers", som är drygt 90 minuter längre, på 169 kronor.

På den svenska biotoppen ligger "Killers of the Flower Moon" på fjärde plats bakom "Five Nights at Freddy's", "Paw Patrol: Storfilmen" och "Nelly Rapp – Dödens spegel".

NÄSTA ARTIKEL