Nya filmer 2023 – tips på bra filmer

Margot Robbie om nya filmen Babylon: "Galnare än Wolf of Wall Street"

Sofie Landgren
13 december 2022 kl. 11:40

Storfilm om Hollywoods kanske galnaste period

Margot Robbies nya film "Babylon" börjar med att en elefant knuffas in till en sexgalen fest där kokain snortas från nakna kroppar, en kyckling blir hög och det blir bråk med en orm.

I den nya filmen Babylon ser vi skådespelare som Brad Pitt, Olivia Wilde, Tobey Maguire och Margot Robbie, skildrar filmindustrins extrema överdrifter precis innan den gamla "Hays-koden" infördes och förbjöd nakenhet och drogbruk på skärmen.

Foto: Paramount Pictures

Margot Robbie spelar rollen som den unga filmstjärnan Nellie som är inspirerad av verklighetens Clara Bow. Clara Bow anses vara Amerikas första sexsymbol och det glada tjugotalets "It Girl". Hon badade i champagne på påkostade fester vid den tidpunkt då alkohol var förbjudet i USA och ska ha haft flera relationer med sina motspelare.

Foto: Paramount Pictures

 

Margot, 32, tycker att Babylon är ännu vildare än Martin Scorseses film från 2013 The Wolf of Wall Street. I en intervju berättar Margot:

– Jag minns när jag var på inspelningen av The Wolf of Wall Street och tänkte att jag aldrig kommer att vara med i en så här galen film någonsin igen. Och sedan gjorde jag Babylon. En av de mest häpnadsväckande och kaotiska scenerna jag någonsin sett är i den här filmen, och den involverar ett slagsmål med en orm. Jag kommer inte att berätta vem som vinner eller förlorar den kampen, men tro mig, det är galet!

I filmen får vi se en uppenbarligen berusad Nellie, Margot Robbie, som ropar till festgästerna som samlats runt en utomhuspool: "Hör upp, alla ni välhängda jävla herrar. Vem vill se mig slåss mot en jävla orm?”

Foto: Paramount Pictures

Babylon regisseras av Damien Chazelle, som gjorde prisbelönade Whiplash (2014) och La La Land (2016). När filmskaparen hörde om Hollywoods mörka och dekadenta historia ville han få upp allt på skärmen. Det gör han genom att skapa en film som är tre timmar och åtta minuter lång. I en intervju säger Damien:

– Hollywood på den tiden var en plats där de mest fördärvade djuriska beteenden uppstod. 1920-talets Hollywood bestod verkligen av hybris och överdrift. Vi försökte sätta allt det på vita duken, verkligen allt av det. Mot slutet av 1920-talet var det istället självmord, dödsfall och överdoser av droger, som jag ser har en koppling till övergången från stumfilm till ljud.

Babylon har premiär i USA den 23 december och har än så länge fått premiärdatumet 27 januari 2023 i Sverige.

Mer läsning:

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL