Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Margot Robbies bästa filmer

Margot Robbies bästa filmer

Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Lista
02 juli 2020
Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Lista
02 juli 2020

En av Hollywoods starkast lysande stjärnor fyller år!

Filmtopp firar fantastiska Margot Robbies födelsedag med att lyfta fram några av hennes främsta rollprestationer. Hittar du din favorit på listan?

Robbie i Birds of Prey
Robbie är redo att fira i "Birds of Prey". Foto: SF Studios

Margot Robbie slog ned som en blixt från klar himmel när hon fick sitt stora genombrott i “The Wolf of Wall Street”. Sedan dess har hon glänst i storfilm efter storfilm. Få skådespelare har gjort sig ett så stort namn på så kort tid som Margot Robbie.

Robbie har bevisligen en världsstjärnas alla kvaliteter, och mångsidigheten som hon har visat upp under sin raketkarriär visar att hon har all potential att göra sig till ett odödligt namn inom filmens värld.

Häng med på hyllningståget så tar vi en titt på några av Robbies främsta skådespelarinsatser.

Margot Robbies 5 bästa rollprestationer 

5. The Wolf of Wall Street (2013)

Robbie i Wolf of Wall Street
Robbie sätter stopp för DiCaprio i "The Wolf of Wall Street". Foto: United International Pictures

Martin Scorseses “The Wolf of Wall Street” blev som sagt Margot Robbies stora genombrott på den internationella scenen. Trots att hon är omgärdad av stora stjärnor i filmen, som Leonardo DiCaprio och Jonah Hill, så lyckas Robbie lämna ett eget avtryck i rollen som Naomi Lapaglia.

Med facit i hand så är det makalöst imponerande hur Robbie lyckades blåsa liv i en karaktär som i så stor utsträckning användes som ett voyeuristiskt objekt för de dekadenta herrarna i filmen. I en roll som den Robbie spelar – med ett så utpräglat fokus på hennes utseende – så hade det lätt kunnat bli så att Robbie placerades i facket av skådespelare som förpassas till att spela platta karaktärer, vars existens bottnar i deras skönhet. Det satte lyckligtvis Robbies talang stopp för.

4. Birds of Prey: And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn (2020)

Robbie i Birds of Prey
Foto: SF Studios

Även om Robbies roll som Harley Quinn inte är min personliga favorit på listan, så är hennes skådespelarinsats i Birds of Prey ytterligare ett bevis på hennes mångsidighet. Det mest imponerande med Robbies prestation är dock hur naturligt hon axlar rollen av en så utpräglad frontfigur. 

Birds of Prey är visserligen inte Robbies första eller enda huvudrollsframträdande, men det är tveksamt om hon drar ett tyngre lass i någon annan film – och hon gör det med sådan självklarhet. I sin roll i Birds of Prey bevisar Robbie inte bara att hon är kapabel att axla en huvudroll, utan att hon har både potential och stjärnglans nog att vara dragplåster till hela filmserier.

3. Once Upon a Time in Hollywood (2019)

Robbie i Once Upon a Time in Hollywood
Foto: SF Studios

I “Once Upon a Time in Hollywood” får vi se en aningen försiktigare Robbie, i rollen som Sharon Tate. Hennes prestation i Quentin Tarantinos Hollywoodsaga är som en motpol till hennes insatser i filmer som Suicide Squad (2016) och Birds of Prey: And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn – ett tydligt bevis på bredden hon har som skådespelare. 

Som Sharon Tate visar Robbie hur mycket hon är kapabel till att göra med små medel. Sekvensen i filmen där hon går för att se sig själv i Ett järn i elden (1968) är inget annat än mästerlig. Varje självmedveten blick Robbie kastar omkring sig, varje leende av stolthet som sprider sig över hennes läppar – varje liten gest är en enastående inramning av den oskuldsfullhet och framtidspotential som den verkliga Sharon Tate berövades.

Tarantinos historieomskrivning blir i slutändan så mycket mer förlösande tack vare Robbies finstämda och sårbara tolkning av Tate. 

2. Mary Queen of Scots (2018)

Robbie i Mary Queen of Scots
Foto: United International Pictures

“Mary Queen of Scots” är kanske inte den bästa filmen på listan, men finns det ett område som den håller absoluta toppklass inom så är det skådespelet. I filmen mäter sig Robbie med – och kanske till och med överglänser – sin extremt talangfulla motspelare, Saoirse Ronan.

Robbie spelar rollen som drottning Elisabet I och gör det med ett oklanderligt mod. Robbies tolkning är en skildring av ett mindervärdeskomplex som mynnar ut i en knivskarp balansgången mellan en osäkerhet och en vägran att låta sig trampas på. 

Har du inte sett Mary Queen of Scots än så är Robbies och Ronans insatser anledning nog att göra det.

1. I, Tonya (2017)

Robbie i I, Tonya
Foto: Nordisk Film AB

Hade det inte varit för att Robbie ställdes mot alltid så makalösa Frances McDormand, så hade hon med stor sannolikhet kammat hem en Oscar för sin tolkning av Tonya Harding i I, Tonya. I mitt tycke så är det Robbies främsta prestation på vita duken, och mellan henne och underbara Allison Janney så uppstår det ren och skär magi. 

Robbie ingjuter ett patos så djupt i karaktären hon spelar att det utan tvekan resulterat i en mer ömmande syn på Tonya Harding i verkligheten. Hon spelar med en råhet ut hela sitt register under filmens knappa två timmar – allt från sårbarheten och desperationen till sin komiska timing – och det går inte annat än att låta sig imponeras. 

Bubblare:

Det är nästan en mindre skandal att inte inkludera “Bombshell - När tystnaden bryts” (2019) i listan ovan. Robbie tilldelades till och med sin andra Oscarsnominering för hennes prestation som Kayla Pospisil och jag har egentligen inte något glasklart försvar till varför den inte kvalar in. Den fick helt enkelt inte plats.

Precis som i alla exempel ovan så är Robbie fullkomligt lysande i filmen, i vilken hon ännu en gång – otroligt nog – lyckas visa upp en ny sida av sin talang. 

Kommande filmer med Margot Robbie:

Robbie har flera spännande titlar på gång. Vi kommer bland annat få se henne i rollen som Harley Quinn ytterligare ett par gånger, och det närmast i uppföljaren till Suicide Squad. I nuläget befinner sig filmen i produktionens avslutande skeden. 

I pipelinen ligger även filmer som Marian och Barbie. I den förstnämnda kommer Robbie att spela den klassiska Robin Hood-karaktären, Marian, som i filmen kommer att vara huvudfokuset. Det har viskats om en live-action film om Barbie i åratal och det ser ut som att projektet rör sig försiktigt framåt. Robbie förväntas spela huvudrollen och det namn som superduon Greta Gerwig och Noah Baumbach har nämnts som potentiella regissörer och manusförfattare till filmen. 

Har du missat någon av Margot Robbies filmer på listan så är det bara att gå raka vägen till tv-soffan – det finns inget bättre sätt att fira hennes födelsedag på än att titta på någon av hennes filmer. Med tanke på hennes fantastiska prestationer i filmerna så är det dessutom mer av en present till dig själv än henne.

För mer läsning, scrolla vidare! Eller spana in våra tips på årets bästa filmer!

NÄSTA ARTIKEL