Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Borat-stjärnan Sacha Baron Cohen frias – slipper böta 830 miljoner

Borat-stjärnan Sacha Baron Cohen frias – slipper böta 830 miljoner

Kristian Andersson | Nyhet
12 juli 2022
Kristian Andersson | Nyhet
12 juli 2022

Skådespelaren vinner mot tidigare senatskandidaten Roy Moore

Efter ett inslag i humorserien "Who is America?" stämdes Sacha Baron Cohen för förtal mot den tidigare senatskandidaten Roy Moore. Nu frias skådespelaren av en domstol i New York.

Sacha Baron Cohen är framför allt känd för komedier som Borat, Ali G Indahouse och Bruno. Som vi fått lära oss genom åren är hans nisch att – ofta maskerad till en karaktär – få politiker, skådespelare och vanliga privatpersoner att göra bort sig framför kameran. Under inspelningen av hans humorserie Who is America? 2017 intervjuade han Roy Moore, vilket skulle resultera i en stämning som hade kunnat kosta skådespelaren en förmögenhet.

Moore är en republikan som vid tidpunkten var representant för delstaten Alabama i amerikanska staten. Moore är även känd för sina hårda ställningstaganden mot samkönade äktenskap och för att stödja offentlig uppvisning av de tio budorden. Han hade då fått sagt till sig att han vunnit ett pris för att ha stöttat Israel, ovetandes om sin ofrivilliga medverkan i programmet.

Under inspelningen, som skulle föreställa en seriös intervju, gjorde Baron Cohen rollen som en israelisk terrorexpert som hade med sig en så kallad "pedofil-detektor". Med den menade han då att han kan mäta och någon är en pedofil eller sexförbrytare. När han använde denna detektor på Moore gav den då vad som var ett riggat utslag. Detta som en kommentar på de sexuella trakasserier Moore vid tidpunkten var anklagad för.

Sacha Baron Cohen slipper böta 830 miljoner kronor

Borat-stjärnan Sacha Baron Cohen frias – slipper böta 830 miljoner
Sasha Baron Cohen i "Who is America?". Foto: Showtime.

Samma år som serien hade premiär, 2018, valde Moore att stämma Baron Cohen för förtal och krävde honom på 830 miljoner kronor i skadestånd. Men nu har en domstol i New York beslutat att allt var ett humorinslag, berättar The Guardian

I ett meddelande till Associated Press säger Moore och hans fru följande:

– Alltför länge har det amerikanska folket varit utsatt för Sasha Baron Cohens upptåg. Hans bedrägliga beteende måste stoppas. Vi kommer att överklaga.

"Who is America?" rullade en säsong. Serien går nu att streama på Tele2 Play och Paramount+.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL