Jerry Stiller har gått bort

Larry David avslöjar sitt favoritavsnitt av Seinfeld

Filmtopp
Uppdaterad 28 oktober 2020 kl. 06:10 | Publicerad 27 oktober 2020 kl. 13:10
ANNONS
ANNONS

"Då var jag övertygad om att serien skulle läggas ner."

Larry David är medskapare av tidernas mest banbrytande sitcom "Seinfeld". Nu berättar han om vilket avsnitt som dels fick honom att packa väskan, men som när han blickar tillbaka på det även är hans favorit.

Häromdagen återförenades Seinfeld-skaparen Larry David med Jason Alexander och Julia-Louis Dreyfus som spelade George och Elaine i Seinfeld. Det var över ett virtuellt möte där de samlade pratade gamla minnen och samtidigt samlade in pengar till demokraterna i Texas. Särskilt diskuterade de ett avsnitt som när det sändes kändes alldeles för vågat, men som istället fick serien att växa drastiskt: The Contest

För Seinfeldnörden behöver det berömda avsnittet i den fjärde säsongen inte någon introduktion. För du som har mindre koll, så handlar det i stora drag om att gänget tävlar om vem som kan hålla sig längst utan att onanera... vem som är "Mästaren över sina luster". I dessa påfrestande tider börjar Jerrys granne otympligt nog att börja gå runt naken i sitt hem. Det går ganska dåligt för Kramer som ryker först när han upptäcker detta:

"Jag kunde inte avgöra vad CBS tyckte."

I samtalet med sina vänner och tidigare kollegor berättar Larry David att han undvek att informera styrelsen på CBS om avsnittet innan de provläste det för dem. 

– Jag kunde inte avgöra ifall de tyckte om det eller inte, men jag var redo att packa ihop allting och dra... 'jag slutar, jag slutar, jag slutar'. Men de sa inte ett ord. Jag var chockad.

När avsnittet väl släpptes trodde David att man skulle lägga ner serien, men istället gjorde det stor succé bland tittarna. David gick och vann en Emmy för just det avsnittets manus och det finns idag med på TV Guide's topplista över TV-historiens 100 bästa episoder.

– The Contest förändrade hur vi sågs på i TV-världen och tog oss till en annan nivå. Serien blev mycket större efter det.

MER LÄSNING:

5 feel good-serier att streama

5 originella komediserier

Har ett feministiskt värde

The Contest har inte bara hyllats för att vara ett av de roligaste TV-avsnitten. Det har också plockat feministiska poäng för att Elaine, den enda kvinnan i onanitävlingen, inte ens hamnar i topp två av de som tyglar sina luster längst. 

– Ingen annan inom TV kom nära något sådant här, säger Jason Alexander.

"The Contest" sändes 18 november 1992 och har idag mäktiga 9.6/10 i betyg på IMDb

För mer läsning --> Scrolla vidare!

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL