5 originella komediserier

5 originella komediserier

Uppdaterad 19 februari 2020 kl. 09:02 | Publicerad 10 september 2016 kl. 16:09

Dessa komediserier är inte rädda för att ta ut svängarna!

Vi alla älskar väl att kika på en lättsam komediserie då och då. Själv är jag trött på de återupprepande skämt och situationer som de flesta av dagens populära serier använder sig av (jag kollar på dig Big Bang Theory), för att inte nämna irriterande laughtracks som i detta stadiet borde vara olagligt. Nedan har jag listat fem serier som jag finner väldigt bra, unika och uppfriskande inom sin genre.

Spaced (1999-2001)

Spaced
Foto: Channel 4

Skapad av: Edgar Wright, Simon Pegg och Jessica Hynes

Med: Simon Pegg, Jessica Hynes, Nick Frost, Julia Deakin, Mark Heap m.fl.

Handling: De nyfunna vännerna Tim och Daisy tvingas låtsas vara tillsammans för att få ett billigt boende.

Motiviering: Innan Edgar Wright fick ett kultfölje för filmer som Shaun of the Dead och Hott Fuzz så skapade han denna serie tillsammans med huvudrollsinnehavarna Simon Pegg och Jessica Hynes. Serien, likt Wrights filmer, berättas på ett unikt sätt där varje scen är uttänkt i minsta detalj. Inget avsnitt är det andra likt. Serien är full ut av popkultursreferenser och självklart är Peggs bästis Nick Frost med.

LÄS OCKSÅ: Recension: Sausage Party (2016)

betyg_4

Broad City (2014-)

broad-city
Foto: Comedy Central

Skapad av: Abbi Jacobsen och Ilana Glazer

Med: Abbi Jacobsen, Ilana Glazer, Hannibal Buress, Arturo Castro m.fl.

Handling: I Broad City följer vi de två socialt missanpassade bästisarna Abbi och Ilana genom deras många äventyr i New York.

Motivering: Broad City är på många sätt lik serier som Workaholics och It's Always sunny in Philadelphia, men skiljer sig eftersom de visar att kvinnor kan vara minst lika vilda och fula i mun som män. Båda huvudrollsinnehavarna (Jacobsen och Glazer) har otroligt bra komisk timing och fantastisk kemi till varandra. Serien har också lyckats knyta sig an en imponerande skara skickliga biroller. Mest skinande är komikern Hannibal Burres som spelar Ilanas kärleksintresse.

betyg_4

Fresh Off the Boat (2015-)

fresh-off-the-boat-american-tv-series
Foto: ABC

Skapad av: Nahnatchka Khan

Med: Randall Park, Constance Wu, Hudson Yang, Ian Chen, Forrest Wheeler m.fl.

Handling: I Fresh Off the Boat följer vi den taiwanesiska familjen Huangs vardag i 90-talets Orlando.

Motivering: Humorn och vissa individuella avsnitts handlingar har vi sett förut i andra sitcoms, men med dagens kontroverser kring Hollywoods whitewashing är det väldigt uppfriskande att se en amerikansk serie med fokus på en asiatisk familj. Serien har också gått helt in på sitt tidiga 90-talstema vilket är väldigt underhållande för oss som växte upp under den här tiden. Randall Park som vi tidigare sett i The Interview, är extremt rolig som den pinsamma pappan och påminner en hel del om Bryan Cranstons karaktär från Malcolm in the Middle. Dessutom har serien några av de bästa barnskådespelarna jag har sett på väldigt länge.

betyg_4

Flight of the Conchords (2007-2009)

flight
Foto: HBO

Skapad av: James Bobin, Jemaine Clement och Brett McKenzie

Med: Jemaine Clement, Brett McKenzie, Rhys Darby, Kristen Chaal m.fl.

Handling: Det Nyzeeländska rockbandet Flight of the Conchords bestående av Brett och Jamie försöker tillsammans med sin agent Murray att slå stort i USA.

Motivering: Huvudrollerna Mckenzie och Clement är genier när de kommer till både musik och humor. Tillsammans med den tredje skaparen Bobin som också ligger bakom The Ali G Show är detta något utöver det vanliga. Serien blandar scenframträdande med riktigt skumma musikalframträdande och oklara dialoger. Addera Kristen Chaal för att få med ännu mer av det där totala social awkwardness-faktorn.

betyg_4

It's Allways Sunny in Philadelphia (2005-)

heres-how-danny-devito-saved-its-always-sunny-in-philadelphia-from-getting-canceled
Foto: FX

Skapad av: Rob McElhenney

Med: Charlie Day, Glenn Howerton, Rob McElhenney, Kaitlin Olson och Danny Devito

Handling: Vi följer de fem själviska och arroganta huvudkaraktärerna som tillsammans jobbar på en sunkig pub i Philadelphia

Motivering: Det hela började med att två kompisar gjorde en kort sketch med en handkamera. Det ena ledde till det andra och snart går serien in på sin tolfte säsong. Skaparna av serien har haft väldigt fria tyglar ända sedan första avsnittet vilket gett serien dess unika och vågade humor. Det finns nästan inga goda sidor hos huvudkaraktärerna och serien är inte rädd för att gå djupt in på känsliga samhällsproblem.

LÄS OCKSÅ: 6 heta filmer för första dejten

För varje säsong som går får vi veta nya saker om karaktärerna som vi trodde vi visste allting om. Alla dessa faktorer har gett serien en otroligt hängiven fanskara. När Larry David och Jerry Seinfeld skapade Seinfeld sade de: "No hugging, no learning". Ha det i åtanke och lägg till beskrivningen av  It's Always Sunny in Philadelphia som "Seinfeld on crack", så får du en liten inblick i hur serien är.

betyg_5

NÄSTA ARTIKEL