Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Bild från komediserien Arrested Development. Foto: Netflix.

5 feel good-serier att streama på Netflix i vår!

  • Netflix
Rasmus Torstensson | Lista
23 mars 2020
Rasmus Torstensson | Lista
23 mars 2020

Slappna av i soffan tillsammans med ett par må-bra-serier av rang!

Även i tider av stor oro behöver man logga ut och tillåta sig själv att tillfälligt glömma bort allt surr runtomkring. Vad passar då bättre än att sträcka en Netflix-serie? Den här listan ger 5 tips på serier som på olika sätt fungerar perfekt i avslappningssyfte.

Här redan presenteras fem originalserier från Netflix som på olika sätt fungerar perfekt som temporär verklighetsflykt. Det serierna har gemensamt är att de både är relativt lättsamma och roliga, med syftet att få tittaren att må bra. 

Love (2016 - 2018) 

Bild från Netflix-serien Love
Foto: Netflix.

Denna Judd Apatow-producerade romantiska komediserie är på många sätt definitionen av mys. Serien handlar om Mickey (Gillian Jacobs) och Gus (Paul Rust), två halvt krisande Los Angeles-bor i trettioårsåldern som ännu inte funnit kärleken. De finner dock varandra vilket blir början på en både romantisk och komisk resa. Serien är full av de element som man är van att se när Apatow har ett finger med i spelet: populärkulturella referenser, dråpliga situationer och karaktärer som slår ur underläge. 

Läs vår recension av Love säsong 2 här! 

Arrested Development (2003- )

Arrested Development
Foto: Netflix.

Med snittbetyget 8.8 på filmdatabasen IMDb är Arrested Development en av de högst rankade komediserierna någonsin. Det är lätt att förstå varför. Seriens tre första säsonger är rakt igenom mästerliga, där otroligt underfundigt skrivna skämt varvas med ren buskishumor. Serien berättar om den dysfunktionella familjen Bluth, där mellansonen Michael (Jason Bateman) gör allt i sin makt för att kontrollera sin familj men misslyckas gång på gång. 

Skådespelarensemblen bestående av bland annat Jason Bateman, Will Arnett, Michael Cera, Jessica Walter, Jeffrey Tambor och David Cross levererar stordåd genom sina tolkningar av karaktärer så upp över öronen knasiga att det är omöjligt att värja sig. Extra minnesvärda är hobbymagikern Gob Bluth (Arnett) och den f.d läkaren Tobias Fünke (Cross), två dårar vars upptåg leder till högljudda skratt. 

Dessvärre håller inte de två avslutande säsongerna av serien samma höga nivå men sammanfattningsvis är Arrested Development ändå ett måste för den som vill skratta gott! 

Läs vår recension av Arrested Development säsong 5 här! 

Comedians in Cars Getting Coffee (2012- )

Comedians in Cars Getting Coffee
Foto: Netflix.

Denna talkshow-serie, där komikern och serie-skaparen Jerry Seinfeld plockar upp andra komiker i exklusiva bilar och sedan bjuder på kaffe, är själva definitionen av lättsmält underhållning. Konceptet är brutalt enkelt men fungerar tack vare de samtal som uppstår mellan Seinfeld och den repertoar av prominenta gäster som medverkar. För det gör nämligen stora delar av komikereliten, bland annat Eddie Murphy, Dave ChapelleAmy Schumer, Will Farell och Ricky Gervais. De ämnen som diskuteras varierar men överlag avhandlas anekdoter från livet inom nöjesindustrin. 

Om någon serie passar bra att ha i bakgrunden vid exempelvis en måltid är det den här. Serien innehåller få svårtuggade existensiella samtal utan består helt enkelt av smarta komiker som sitter och slänger käft med varandra över en kopp kaffe. Ibland är det gott nog. 

Breakfast, Lunch & Dinner (2019- )

Breakast, Lunch & Dinner
Foto: Netflix.

TV-kocken och restaurangägaren David Changs mat och reseprogram Breakfast, Lunch & Dinner borde få den mest kräsne gourmanden att fullständigt kapitulera. Över fyra avsnitt reser Chang, tillsammans med en känd, inbjuden gäst, till olika städer världen över och upplever där både mat och kultur. Serien har en genuin ton och Changs öppensinniga sätt att integrera med både gästen och människorna som de gemensamt möter är klockrent. 

Utöver att vara en serie full av delikat mat och lärorika samtal erbjuder Breakfast, Lunch & Dinner också en intim inblick i olika kulturer som varken känns påtvingad eller tillgjord. En definitiv höjdpunkt är seriens första avsnitt där Chang reser och Seth Rogen möts upp i Rogens hemstad Vancouver, men samtliga avsnitt erbjuder en mysfaktor på olagligt hög nivå! 

After Life (2019- ) 

After Life
Foto: Netflix.

Ricky Gervais har haft några tyngre år gällande film och serieproduktionen kvalitetsmässigt sedan framgångarna med The Office och Extras i början av 00-talet. Nu är han dock tillbaka i gammal god form med dramakomedin After Life, som på ytan är raka motsatsen till feelgood men som faktiskt innehåller en stor portion känslomässig värme. 

Serien handlar om Tony (Gervais) som är fruktansvärt deprimerad sedan hans fru dött i cancer. Tony vill inget hellre än att avsluta sitt eget liv, men hittar hela tiden på anledningar att inte göra det. Bland annat genom besök till hans dementa far och att kollegorna på lokaltidningens frekventa inkompetens gör att han hela tiden måste städa upp deras röra. 

After Life är i grunden en hjärtvärmande berättelse om en man som trots obotlig sorg sakta men säkert inser att livet trots allt kan vara värt att leva. Blandningen av tragik och humor fungerar utmärkt och Gervais är perfekt i rollen som den starkt cyniske men godhjärtade Tony. 

Läs vår recension av After Life säsong 1 här! 

Har du fler tips på Netflix-serier som ger en härligt glädjeinjektion? 

NÄSTA ARTIKEL