Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Kritiken mot Snövit och Wonka fortsätter – kortväxta tvingas ut ur branschen

Kritiken mot Snövit och Wonka fortsätter – kortväxta "tvingas ut ur branschen"

Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Nyhet
27 juli 2023
Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Nyhet
27 juli 2023

Wee Man och skådespelare eldar på debatten

De kommande filmerna "Wonka" och Disneys live-action-remake av "Snövit" kritiseras från flera håll för sin hantering av kortväxta karaktärer i berättelserna. I båda fallen har kortväxta skådespelare gått miste om potentiella roller. En av dem uttrycker det som att de "tvingas ut ur branschen [de] älskar".

Det pågår en snårig debatt om de kommande filmerna Wonka, med Timothy Chalamet i huvudrollen och Disneys Snow White, deras live-action-remake av Snövit och de sju dvärgarna. I debattens centrum hittar vi hanteringen av "de sju dvärgarna" i Snow White och Oompa-Loompierna i Wonka.

Redan tidigt 2022 drog debatten igång på allvar när Game of Thrones-stjärnan Peter Dinklage ifrågasatte att Disney producerar en förlegad berättelse med fokus på "sju dvärgar som bor tillsammans i en grotta". Disney ställde sig på Dinklages sida och ersatte dvärgarna med "magiska väsen" – något som i sin tur har kritiserats kraftigt den senaste tiden.

Ungefär en vecka innan den senaste kritikerstormen mot Snow White släpptes trailern till Wonka, där Hugh Grant syns i rollen som en Oompa-Loompa. Fans tycktes älska att se Grant i den oväntade rollen, men även det valet har fått kritik. En som ifrågasätter att rollen tilldelades Hugh Grant är den kortväxta skådespelaren George Coppen (Willow, The School for Good and Evil, Artemis Fowl).

Timothée Chalamet och Hugh Grant i "Wonka". Foto: Warner Bros.

Skådespelaren om Hugh Grant i Wonka: "Vi tvingas ut ur branschen vi älskar"

I en intervju med BBC riktar George Coppen skarp kritik mot hur rollbesättningen i kommande Wonka ser ut, då han ifrågasätter att Hugh Grant fått rollen som en Oompa-Loompa. Coppen menar att rollen borde gått till en skådespelare med kortvuxenhet, eftersom rollerna som tilldelas dem redan är få och Oompa-Loompierna har spelats av kortväxt i två tidigare adaptioner av Roald Dahls Kalle och chokladfabriken.

– Många skådespelare [med kortvuxenhet] känner att vi tvingas ut ur branschen vi älskar, säger Coppen.

Coppen är dock noga med att poängtera att det inte enbart handlar om kortväxta inte får den här typen av roller, utan att det är en kombination av att de går miste om roller de tidigare fått utan att nya möjligheter har uppenbarat sig.

– Många personer, inklusive mig, menar att kortväxta ska erbjudas vanliga roller i dramer och såpor, men vi erbjuds inte de rollerna, förklarar Coppen. En dörr stängs, men de har glömt att öppna nästa.

Jackass-stjärnan Wee Man kritiserar Snövit: "Snövit och de sju medellånga personerna"

En annan som har uttryck sin åsikt i debatten är Jackass-profilen Jason Acuña, kanske mer känd som Wee Man. I samtal med amerikanska TMZ riktade Wee Man kritik mot både Snow White och Wonka. Ändringarna i Snövit anser Wee Man kort och gott innebär att man tar jobb från kortväxta skådespelare.

– Man ersätter jobb som personer med kortvuxenhet kan få. Snövit och "de sju dvärgarna", betonar Wee Man. Den är för kortväxta.

Wee Man säger att det inte påverkar honom personligen, vilket är anledningen till att han själv inte gjort uttalanden i debatten tidigare, men han är trots det inte rädd för att säga vad han tycker om saken när han väl får frågan.

– Det här är "Snövit och de sju dvärgarna". Varför anlitar ni "Snövit och de sju medellånga personerna"?

I intervjun passar Wee Man också på att dela ut en känga mot Hugh Grant:

– Så, Hugh Grant, jag antar att du nu identifierar dig som en kortväxt person. Intressant, säger Jackass-stjärnan direkt till kameran.

Det ska betonas att Oompa-Loompierna i Roald Dahls skapelse är ett rent fiktivt folkslag och inte kortväxta människor.

"Wonka" har biopremiär i december 2023 och "Snow White" är beräknad till våren 2024, med reservation för förseningar till följd av skådespelarnas strejk i Hollywood.

NÄSTA ARTIKEL