Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Kontroversiell fildelarsajt blir TV-serie

Kontroversiell fildelningssajt blir TV-serie

Filmtopp
Carl-Christian Frunck | Nyhet
10 november 2021
Filmtopp
Carl-Christian Frunck | Nyhet
10 november 2021

Jens Sjögren ska regissera "The Pirate Bay"

Kommer du ihåg händelserna kring den kontroversiella fildelningssajten The Pirate Bay? Nu blir de en dramaserie på SVT och inspelningarna drar igång i höst.

Året var 2003 och de tre svenska programmerarna Fredrik Neij, Gottfrid Swartholm och Peter Sunde skapade fildelningssajten The Pirate Bay. Sajten var världens största internetsida för spridning av digitalt material som därmed utmanade filmindustrin och upphovsrättslagen.

Trion blev inom kort frontfigurer för en växande ungdomsrörelse som ville låta informationen flöda fritt på internet och samtidigt blev de också fiender för filmindustrin. En obekväm klåda i en handlingsförlamad svensk byråkrati.

MER LÄSNING:

Nu ska The Pirate Bay väckas till liv på nytt genom en dramaserie. Jens Sjögren som är aktuell med sin film Jag är Zlatan ska regissera The Pirate Bay efter Piotr Marciniaks manus. Han är laddad inför projektet och känner stor ödmjukhet att få vara med och berätta historien om hur The Pirate Bay kom att förändra användningen av internet för alltid:

– Som gammal punkare kan jag gilla det anarkistiska i att dra igång saker utan att förstå konsekvenserna. Samtidigt är det en rik historia med flera olika perspektiv. Som filmskapare kan jag skildra allihop utan att peka på ett som är rätt, säger Jens Sjögren till SVT.

Jens Sjögren ser historien om The Pirate Bay som en ny berättelse om hur det svenska folkhemmets uppgång och fall slutar.

– Det här var en nyckel som låste upp alla information för en hel generation. Samtidigt har vi tjänstemännen på regeringskansliet som knappt kunde skicka mejl till varandra. Det är en berättelse om ett Sverige som stod handfallna med den nya tekniken, säger Jens Sjögren.

TV-serien "The Pirate Bay" utvecklas av SVT Drama och B-Reel Films. Planen är att göra en dramaserie på sex avsnitt. Inspelningen startar under hösten 2022.

NÄSTA ARTIKEL