KLART: Nu vet vi när Gladiator 2 släpps!

KLART: Nu vet vi när Gladiator 2 släpps!

Filmtopp
04 februari 2023 kl. 07:02

Håll ut, det dröjer ett tag – men inte såå länge

Arbetet med uppföljaren till Ridley Scotts succéfilm från 2000 rör sig framåt. Nu meddelar Paramount Pictures när vi kan förvänta oss att ta del av "Gladiator 2".

Duelanterna (1977), Alien (1979), Blade Runner (1982), Thelma & Louise (1991), Ridley Scott ligger bakom många klassiker, inte minst Gladiator från 2000 med Russell Crowe och Joaquin Phoenix i huvudrollerna. Sedan länge har det florerat rykten om att en uppföljare till det femfaldigt Oscarsbelönade actiondramat och sedan en tid tillbaka har hjulen officiellt varit i rullning.

Något premiärdatum har det däremot inte varit på tal om – förrän nu. Enligt Variety skall produktionsbolaget Paramount Pictures nu ha bestämt sig för en release under senhösten nästa år.

Normal People-stjärnan Paul Mescal spelar huvudroll i Gladiator 2
Paul Mescal byter fotbollsskor mot sandaler. Foto: BBC

Han tar över huvudrollen

Sedan tidigare har Filmtopp rapporterat att Gladiator 2 inte kommer att följa Russell Crowes karaktär Maximus vidare, vilket givetvis är fullt logiskt för alla som har sett den första filmen. Istället ska uppföljaren handla om Lucius – son till Maximus älskarinna och brorson till mannen vi alla lärde oss att hata – Commodus.

Det sägs också att Normal människor-stjärnan Paul Mescal är klar för huvudrollen. Med andra ord har den 27-årige irländaren haft en fantastisk start på året sett till att han också har Oscarsnominerats för sin hyllade insats i det bioaktuella dramat Aftersun.

Premiärdatumet för Gladiator 2

Enligt Variety är det klart att Gladiator 2 förväntas att ha premiär den 22 november 2024. Detta innebär alltså att vi behöver vänta i drygt ett år och tio månader på att få ta del av den fortsatta historien.

PS: Visste du att Russell Crowe bad den australiensiske rockikonen Nick Cave att skriva en uppföljare för närmare 20 år sedan? Nick Cave ska då ha skrivit ett manus där Maximus skickas tillbaka av gudarna för att bli någon sorts krigsgud på jorden. Ridley Scott avvisade idén.

Vi håller dig uppdaterad om filmens fortsätta utveckling framöver.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL