Johan Falk kommer tillbaka i höst

Johan Falk kommer tillbaka i höst

Axel Diedrichs
Uppdaterad 03 oktober 2023 kl. 09:10 | Publicerad 12 februari 2023 kl. 12:02
ANNONS
ANNONS

Men några filmer är inte säkert att det blir

I ett pressmeddelande bekräftar författaren Anders Nilsson att Johan Falk kommer tillbaka i höst. Däremot verkar det ännu inte vara på tal om några nya filmer.

GSI-profilen som vi många gånger sett spelad av Jakob Eklund såg vi senast på film i augusti 2015, då med det avslutande kapitlet Slutet. Nu kan vi meddela att Johan Falk kommer tillbaka i höst, den här gången i bokformat.

Filmregissören och manusförfattaren Anders Nilsson debuterar som skönlitterär författare med en helt ny bokserie om den älskade polisen Johan Falk. I ett pressmeddelande berättar han att han länge velat skriva böcker om karaktären:

– Redan vid biopremiären av den första Falk-filmen i oktober 1999, Noll tolerans, så dök idén upp om att skriva böcker, säger Anders Nilsson.

Han fortsätter: 

– Och redan då tänkte jag att det finns stories som passar bättre i film, och så finns det stories som passar bättre i bokform. Det här jag skriver på nu, passar verkligen som böcker. Jag tror inte ens man hade kunnat förverkliga de här berättelserna i filmform på ett bra sätt.

Mer läsning:

Anders är tillsammans med filmproducenten och manusförfattaren Joakim Hansson skapare av de tjugo långfilmerna om Johan Falk. Under de sjutton år som filmserien producerades genomfördes dessutom ett gigantiskt researchprojekt om Sveriges hemliga historia. Ett projekt som även det nu kommer att ges ut i bokform av Bokfabriken.

Spionernas krig är första delen i en spänningsserie om de svenska underrättelsetjänsterna och vad som egentligen hände i Sverige under andra världskriget och senare under det kalla kriget, hela vägen fram till mordet på Olof Palme.

– Jag kände direkt vid första mötet med Bokfabriken att vi synkade till hundra procent. De har samma tänk som vi som filmteam haft när vi gjort Falk-filmerna. Och de såg direkt kopplingen mellan Johan Falk och mitt andra projekt Spionernas krig.

Johan Falk kommer tillbaka i höst
"Noll tolerans" (1999). Foto: Sonet Film AB / Svensk Filmindustri.

Nya serier utvecklas när Johan Falk kommer tillbaka

Utöver de två nämnda bokserierna kommer Bokfabriken och Anders Nilsson dessutom att gemensamt utveckla spinoff-serier baserade på andra karaktärer i Johan Falks litterära universum som ett franchise-koncept.

– Anders är en fantastiskt kreativ person och på Bokfabriken är vi hedrade över att han valt oss som samarbetspartner, när han nu väljer att debutera som författare, säger Oskar Törnström, förläggare på Bokfabriken.

Första delen i Johan Falk-serien släpps hösten 2023 och första delen av "Spionernas krig" kommer våren 2024.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL