Premiär för Familjen Addams-serien Wednesday

Jenna Ortega avslöjar sina 5 favoritrysare – svensk film med på listan

Filmtopp
11 januari 2023 kl. 21:01

Skräckfilmerna som Jenna Ortega tycker bäst om

"Wednesday"-stjärnan Jenna Ortega har snabbt blivit ett av de hetaste namnen i Hollywood – inte minst genom ett och annat mörkare projekt. Men vilka skräckfilmer tycker hon själv om att titta på? Jenna Ortega avslöjar sina 5 favoritrysare för oss...

Jenna Ortega går från klarhet till klarhet och under 2022 har hon exploderat fullständigt på Hollywoodstjärnhimlen. Efter sin medverkan i produktioner som Scream (2022), X och, inte minst, Wednesday bara under det senaste året, så har hon fått sitt stora genombrott och blivit namnet på allas läppar.

Tar vi en titt på 20-åringens meritlista kan vi se att hon är en stor favorit bland skräckfilmsregissörer, och med tanke på hennes rollprestationer är det inte svårt att förstå varför. Den unga stjärnan har dock inte enbart medverkat i mörka eller läskiga filmer och serier, utan har också hunnit med att synas i drama- och komediproduktioner som The Fallout (2021) och Ja-dagen (2021).

Trots sin unga ålder har Jenna Ortega alltså hunnit med att både bevisa sin spetskompetens inom skräckgenren och sin mångsidighet inom andra genrer – en bedrift som sannolikt väcker viss avundsjuka även hos redan väletablerade skådespelare.

Med tanke på att Jenna Ortega blivit ett namn som så tydligt förknippas med rysare kan det vara intressant att få veta vad hon själv tycker om den typen av filmer.

Jenna Ortega avslöjar sina 5 favoritrysare
Foto: Netflix.

Jenna Ortega avslöjar sina 5 favoritrysare

Att Jenna Ortega upprepade gånger castas i filmer och serier av det mörkare slaget har knappast gått obemärkt förbi och har därför blivit ett återkommande ämne i intervjuer med stjärnskottet.

– När det kommer till mörka saker tror jag att till och med min humor tenderar att vara lite mörkare, svarade Ortega i en intervju med Rotten Tomatoes under 2022, när hon fick frågan om hon själv hade en mörkare sida.

Under intervjun berättade hon även att hon jämförts med karaktären Wednesday Addams i hela sitt liv, så det var inte helt onaturligt att det var hon som landade huvudrollen i Netflix-succén.

Att svara på frågan över vilka fem skräckfilmer hon tycker är allra bäst var dock inte riktigt lika naturligt:

– När det kommer till filmer, eller musik, har jag så mycket beundran för så många att det alltid känns som om jag kommer att ångra mig när jag väljer ut några.

Trots tveksamheten lyckades Jenna Ortega nämna fem favoritrysare – och bland dem hittar vi en svensk klassiker:

De 5 bästa skräckfilmerna enligt Jenna Ortega:

  • Prom Night (1980)
  • Insidious (2010)
  • Possession (1981)
  • The Witch (2015)
  • Persona (1966)

Oavsett om man håller med Ortega eller ej i hennes val, så bjuder hon på en spännande blandning av nytt och gammalt, kritikerfavoriter och guilty pleasure-rysare, i sina val. Ur ett svenskt perspektiv är det lite extra roligt att Ortega väljer att inkludera Ingmar Bergmans Persona bland sina favoriter. Även om det är långt ifrån en renodlad skräckfilm innehåller den tillräckligt med obehag för att vara ett fullt berättigat val.

– Åh herregud, jag hade aldrig sett något liknande tidigare. Den filmen gav mig helt enkelt rysningar överallt, säger Ortega för att motivera valet av Bergmans mästerverk.

Jenna Ortega gjorde nyligen enorm succé med "Wednesday" på Netflix och är närmast aktuell i "Scream 6".

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL