Way Out West 2018

Way Out West 2018

Uppdaterad 16 mars 2022 kl. 15:03 | Publicerad 05 augusti 2018 kl. 19:08

Årets festival bjuder på ett massivt och intressant filmprogram.

Adam Driver och John David Washington i Spike Lees "BlacKkKlansman"
Adam Driver och John David Washington i draplåstret "BlackKklansman". Foto: Focus Features

I Göteborg stundas den tolfte upplagan av festivalen Way Out West. Tillställningen förknippas främst med musiken, men på senare år har det också satsats mycket på filmprogrammet, något vi på Filmtopp naturligtvis gläds åt. Under WOW kommer vi att täcka en hel del av det som visas i filmväg och om du också hade tänkt varva hetsen i Slottskogen med lite avkopplande biomörker, kommer här en liten snabbguide på vad som erbjuds.

En del titlar har redan haft "vanlig" premiär i Sverige så som dokumentären om Whitney Houston betitlad Whitney samt den norska filmen om de tragiska händelserna 2011: Utøya 22 juli. De svenska titlarna Amatörer (som vann pris för Bästa nordiska film under Göteborgs filmfestival tidigare i år), hyllade Hjärtat och Bergman - ett år, ett liv har också redan haft sina premiärer, men om du missat dem finns alltså en utmärkt chans att ta igen det under festivalen.

Whitney Houston
Whitney Houston från dokumentären "Whitney". Foto: Miramax

Ett nytt fenomen på årets festival är att avsnitt av tv-serier kommer att visas. Förra året blev SVT:s Vår tid är nu en succé. Över två miljoner människor såg familjekrönikan som utspelar sig från 1945 och kretsar kring kärlek och konflikter. Suzanne Reuter, Adam Lundgren och Peter Dalle är bara några av de som medverkar i ensemblen. Way Out West kommer att visa premiäravsnittet av den andra säsongen innan den börjar gå på tv:n. Även Springfloden med Kjell Bergqvist och Julia Ragnarsson kommer att avslöja det första avsnittet på säsong 2 under festivalen.

Är det något man kan vara säker på, är det att Way Out West har en lång lista med intressanta dokumentärer som visas (förra året blev jag speciellt förtjust i City of Ghosts). I år är inget undantag, Generation Wealth ger oss en inblick i vårt materialistiska samhälle och Gudrun - konsten att vara människa följer Gudrun Schyman i hennes vardag mellan 2014 och 2018. I Bunch of Kunst - Sleaford Mods får vi se något helt annat, nämligen "en musikdokumentär som inte liknar någonting annat" om det stökiga brittiska bandet Sleaford Mods som beskrivits som världens argaste band.

Förra året var det Ruben ÖstlundThe Square som var dragplåstret på filmprogrammet. I år är det Spike Lees omtalade BlackKklansman, en sann berättelse om en afroamerikansk polis som lyckades infiltrera Ku Klux Klan. Filmen kommer att visas på Bio Capitol på lördagen den 11:e augusti kl. 12.00 — missa den inte!

Några bubblare som inte borde gå obemärkta förbi är A Prayer Before Dawn som handlar om en brittisk boxare som är fängslad i Thailands mest farliga fängelse. Joe Cole (mest känd från serien Peaky Blinders) ska enligt kritikerna göra en fenomenal skådespelarinsats. Den svenska filmen Gräns, regisserad av Ali Abbasi, tog hem det prestigefyllda priset Un certain regard under filmfestivalen i Cannes och har svensk premiär under Way Out West. Slutligen — Leva. Älska presenteras i samband med West Pride och handlar om världens första seniorboende för HBTQ-personer som öppnade 2013 i Stockholm. Med andra ord finns det en hel del spännande att se fram emot under Way Out West 2018, inte endast i musikväg.

För att se när samtliga titlar visas under festivalen, gå in och kolla schemat här. Trevlig filmstund!    

FLER ARTIKLAR OM WAY OUT WEST 2018 (Listan uppdateras allt eftersom): 

Recension: Generation Wealth

Recension: A Prayer Before Dawn

Recension: Gräns

Recension: BlacKkKlansman

Recension: Bergman – ett år, ett liv

Recension: Den Sommaren

Recension: Leva. Älska

Intervju: John Ajvide Lindqvist och Eva Melander

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL